Dramatično upozorenje bivšeg šefa MI6: ‘Europi prijete narodni ustanci’

Bivši šef britanske obavještajne službe MI6 Richard Dearlove rekao je da Europi prijete narodni ustanci ako države i EU ne pokažu da mogu kontrolirati migrantsku krizu, piše BBC.

Osim toga, Dearlove je upozorio na negativne posljedice moguće odluke da se turskim državljanima dopusti ulazak u europske države bez vize – po njemu je taj potez jednak gašenju požara benzinom.

Na skupu koji je organizirao BBC “Svijet u pokretu” govorio je cijeli niz poznatih osoba (među njima i Angelina Jolie Pitt) koji su raspravljali o novim idejama o ekonomskom razvoju, sigurnosti i humanitarnoj pomoći.

Gospodin Dearlove posebno se osvrnuo na migrantsku krizu te upozorio kako bi u sljedećih pet godina Europu mogli preplaviti milijuni migranata, što ima potencijal da promijeni geopolitičku sliku kontinenta.

– Ako Europa zajednički ne može uvjeriti većinu svojih građana da je u stanju kontrolirati migrantsku krizu, u tom slučaju će se EU naći na milost i nemilost narodnih ustanaka, koji se već kuhaju – kazao je Dearlove.

Po mišljenju bivšeg šefa obavještajaca britanski referendum o ostanku u EU je prva bačena kocka u većoj geopolitičkoj igri. Dearlove je posebno naglasio opasnost ukidanja viznog režima za turske državljane koji putuju u EU u zamjenu za njihovo “kontroliranje” ulaska migranata u EU.

– To je perverzno, kao da slažete spremnike s benzinom pokraj požara koji pokušavate ugasiti.

Dearlove je kao dobar primjer reguliranja krize istaknuo izdvajanje 1.8 milijardi eura od strane EU kako bi se utjecalo na izvorne uzroke migracije iz Afrike – po njemu to ima mnogo više smisla od bilo kakvog dogovora s Turskom.

Štoviše, nekadašnji šef MI6 smatra da jedino “masivni odgovor” poput izdvajanja znatnih sredstava, kombiniran s agresivnijim operacijama uz obalu Sjeverne Afrike, može ići u smjeru kontrole krize. No, ni on ne bi potpuno zatvorio vrata migrantima:

– U pravom svijetu ne postoje rješenja poput onih iz filma o Jamesu Bondu – ljudskim plimama se ne može oduprijeti ako gravitacijska snaga koja ih uzrokuje nije odstranjena – pomalo poetski je zaključio Dearlove.

Inače, broj izbjeglica u svijetu kreće se oko 60 milijuna (1 od 122 osobe na svijetu), što je najviše u posljednjih 70 godina, dakle od kraja Drugog svjetskog rata.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content