Obama se neće ispričati za Hirošimu i Nagasaki

Američki predsjednik Barack Obama krajem svibnja dolazi u Hirošimu, grad koji je prvi iskusio užase atomske bombe 1945. godine. Bijela kuća odmah je izvijestila da se predsjednik neće ispričati za bacanje atomske bombe, ali će se založiti za dugoročnu viziju “mira i sigurnosti u svijetu bez nuklearnog oružja”.

Sedam desetljeća ni jedan američki predsjednik nije posjetio Hirošimu, pa se očekuje da će Obama biti toplo dočekan u Japanu, iako bi mu u SAD-u mogli zamjeriti zbog tog izleta jer se može protumačiti kao isprika, piše AFP.

Obama zapravo dolazi na 10. turneju po Aziji, gdje će, među ostalim, u Japanu sudjelovati na skupu sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja svijeta (G7), a posjetit će i Vijetnam, koji je, također, bio bivši ratni protivnik.

Prije Obame, u travnju je Hirošimu posjetio i američki državni tajnik John Kerry, ali je i tada izostala isprika.

– U 71 godinu dva posjeta i ni jedna isprika. Ja to smatram sramotnim! Sretan sam što smo se mi Nijemci suočili sa svojom krivnjom. Priznanje krivnje bilo je preduvjet za ispriku, koja je omogućila pomirenje. To se može tumačiti kao slabost ili pretjerana konfrontacija s prošlošću, ali pad na koljena Willyja Brandta u Varšavi oduvijek sam doživljavao kao izraz snage – komentirao je za DW Alexander Freund, koji ne očekuje da Obama padne na koljena pred žrtvama atomskih bombi, ali se treba ispričati za patnje nanesene ljudima.

Američki bombarder ispustio je atomsku bombu na Hirošimu 6. kolovoza 1945. godine i usmrtio oko 140.000 ljudi, a tri dana poslije i na Nagasaki, gdje je bilo još 74.000 žrtava, podsjeća njemačka agencija. SAD se nikada nije ispričao za te napade. Većina Amerikanaca smatra da je bombardiranje Hirošime i Nagasakija bilo opravdano jer je trebalo okončati rat i i spasiti američke živote. Velika većina Japanaca smatra da bombardiranje nije bilo opravdano.

Obamina je gesta od goleme simbolične važnosti, ali ne i više od toga, pa Freund ističe kako bi se lider SAD-a u Hirošimi trebao suočiti s ovom povijesnom krivnjom. Dobitnik Nobelove nagrade za mir može samo dobiti priznanje na kraju drugog mandata jer je isprika odraz snage.

Dr. Tonči Tadić, potpredsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva, ističe kako je “ovo doista jako neobičan potez američkog predsjednika koji će izraziti sućut, ali se neće ispričati”.

– Obama, očito, u ovom trenutku radi politički maksimum. Mislim da je ovaj potez uvjetovan američkom unutarnjim političkim razlozima u okviru utrke za Bijelu kuću – procijenio je fizičar.

Od sugovornika čujemo kako je u Hirošimi bilo ukupno oko 200.000 žrtava, a tu je i golemi broj osakaćenih osoba, žena koje nisu mogle roditi, deformirane djece… Činjenica je da je svijet iskusio strahote radijacijske bolesti.

– Mislim da Amerikanci čekaju svog Willyja Brandta za Hirošimu. Oni čekaju nekoga tko će se suočiti s činjenicom da Hirošima nije bila glavni, a pogotovo ne jedini razlog za zaustavljanje rata. To se, naime, koristi kao opravdanje za korištenje nuklearnog oružja za vrijeme Drugoga svjetskog rata – istaknuo je dr. Tadić, kojemu je car Akihito dodijelio Orden izlazećeg sunca.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content