Predsjednica i premijer su za Amerikance

U vrhu HDZ-a tvrde da nema potrebe za upozorenjima jer su se izjasnili da ruski kapital nema što tražiti u hrvatskim strateškim projektima

Nakon što su politički kuloari progovorili o dvjema ozbiljnim porukama koje su predane šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku (iz Bruxellesa, od europučana i SAD-a) o tome da ne pušta sumnjivi ruski kapital u RH i pogotovo energetski sektor – izvor iz vrha HDZ-a kaže kako Tomislavu Karamarku nisu stigla takva upozorenja, a pogotovo ne upozorenja namijenjena osobno njemu.

– Za takva upozorenja i nema potrebe jer smo se više puta jasno izjasnili da ruski kapital nema što tražiti u našim strateškim energetskim projektima – komentira izvor i napominje da je Karamarko upravo s Amerikancima razgovarao o projektu LNG-a na Krku. Kada je riječ o izlaganju Davora Stiera na Središnjem odboru HDZ-a – koji je poručio da ne postoji manevarski prostor za sumnjivi ruski kapital u RH – izvor blizak vrhu HDZ-a tvrdi da su to “Stierove ishlapljele ambicije”.

Kaže da se vrh stranke zalaže za politički dogovor s Mađarima o Ini baš zato što bi neki možda htjeli prodati Inu, i to možda baš Rusima. Priču o porukama upozorenja Karamarku izvor povezuje sa stranačkim izborima u HDZ-u u subotu.

Reflektori na Karamarku

Hrvatska je ulaskom u NATO i EU potpuno “prešla” na stranu zapadnih eurointegracija, a u međuvremenu je svojim energetskim čvorištima i planovima gradnje nove energetske infrastrukture postala opet geopolitički ključna. Stoga nije čudno da se ovdje prepliću europski i američki s interesima Rusije. Oni svi stoga pojačano nadziru i analiziraju i angažman naših ključnih političara. Pa reagiraju kada posumnjaju da su neki skloni puštanju ruskog kapitala u energetiku. Nakon afere Konzultantica reflektori su usmjereni na šefa HDZ-a, a mediji govore o interesnoj povezanosti ruskih “sumnjivih” ulagača, nastojanjima vrha HDZ-a da prekine arbitražu s MOL-om, prijateljstvu s tvrtkom Migrit i sl.

Prozapadna predsjednica

Ta navodna interesna povezanost vrha HDZ-a s ruskim interesima navodno i jest razlog što je šef HDZ-a, kažu, u svojevrsnoj “međunarodnoj izolaciji, a u njoj se može sastajati, izvan redovnih sastanaka EPP-a, jedino s mađarskim političarima i nižerangiranim izaslanicima”, kako tvrde u dijelu vrha HDZ-a nesklonom Karamarku. Kažu i kako Stierov nastup nije bio uzaludan ni hirovit. U širem političkom kontekstu možemo detektirati da se za gradnju LNG terminala na Krku u “američkoj” verziji jako zalaže predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja se tu nalazi na 100% istoj liniji kao i premijer Tihomir Orešković, kako se čuje od osoba bliskih Pantovčaku. Valja podsjetiti da je nedavni posjet potpredsjednika SAD-a Joea Bidena prošao uglavnom u “LNG tonu”. I ruski analitičari, kada je pobijedila, odmah su analizirali kako će se to odraziti na ruske interese.

Zaključili su da će ruske investicije u sferi nafte i plina ostati “bez napretka”. Predsjednicu drže “prozapadnom, proameričkom figurom (NATO) koja se jako razlikuje od Josipovića koji je prema Rusiji bio neutralan”. Zaključili su da će predsjednica “kritizirati rusku prisutnost u regiji (BiH, Srbija) te joj se aktivno suprotstavljati”.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content