Za novog šibenskog biskupa imenovan mons. Tomislav Rogić

Danas točno u podne papinska nuncijatura u Zagrebu objavila je da za novog šibenskog biskupa imenovan mons. Tomislav Rogić, dosadašnji župnik i dekan na Udbini. Papa Frane je još ranije prihvatio ostavku šibenskog biskupa Ante Ivasa koji je funkciju obnašao od 1997. godine, a Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije prenio je priopćenje o odabranom novom biskupu.

Prema podacima Informativne katoličke agencije, Tomislav Rogić rođen je 8. studenoga 1965. u Senju, a maturirao je na klasičnoj gimnaziji u Sjemeništu Zmajević u Zadru. Teologiju je studirao u Rijeci, a završnu godinu teološkog studija pohađao je u Zagrebu gdje je 1991. diplomirao na temu “Kralj Šaul pomazanik i odbačenik Božji”.

Za svećenika je zaređen u Rijeci 22. lipnja 1991. kao svećenik tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije, a 2000. godine prelazi u kler nove Gospićko-senjske biskupije. Kao svećenik najprije je djelovao kao župni vikar u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Vežici u Rijeci, a potom odlazi na postdiplomski studij u Rim na Papinsko sveučilište Gregoriana gdje postiže magisterij iz Biblijske teologije na temu “Potpuna ljubav objavljuje se umirući podijeljena da bi sve zauvijek ujedinila”.

Poslije povratka iz Rima bio je u Rijeci predavač na Biblijskoj katedri Teologije, zatim studentski kapelan te župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije. Generalni vikar Gospićko-senjske biskupije bio je od 2000. do 2004., a potom župnik i dekan župe svetoga Križa u Ogulinu od 2004. do 2012. godine.

Nakon toga postao je župnik i dekan na Udbini i Podlapači te ravnatelj Nacionalnog svetišta hrvatskih mučenika na Udbini. Član je zbora savjetnika i prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije te kanonik Senjskog kaptola. Objavio je nekoliko članaka u Riječkom teološkom časopisu te u različitim lokalnim tiskovinama.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content