DORH odbacio prijavu protiv Milanovića, ali priča je daleko od gotove

U povodu zaprimljenih novinarskih upita, a nakon emitirane emisije na jednoj lokalnoj televiziji i navoda o kaznenoj prijavi protiv, između ostalih, i bivšeg predsjednika Vlade RH, odgovaramo kako je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo rješenje o odbacivanju kaznene prijave protiv troje osumnjičenika (1959., 1966. i 1968.) zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu postupalo je po zaprimljenoj prijavi i nakon provedenih izvida, tijekom kojih su obavljeni razgovori sa svim osobama koje imaju relevantna saznanja, te je pribavljena potrebna poslovna dokumentacija i nakon analize činjenica i podataka koji su na taj način utvrđeni, zaključeno je da ona nije osnovana. Stoga je zbog nepostojanja osnovane sumnje doneseno rješenje o odbacivanju kaznene prijave, s uputom o pravu na preuzimanje kaznenog progona – glasi priopćenje ŽDO-a Zagreb objavljeno još u petak navečer, koje je dobrim dijelom prošlo ispod radara medija.

Ono se vjerojatno odnosi na kaznenu prijavu koju je Mladen Hrgarek, direktor agencije “Madison Consulting”, navodno podnio u svibnju ove godine protiv Zorana Milanovića i Igora Kneževića, direktora i vlasnika tvrtke “Intergrafik” i “Intergrafik Internacional”, ali je time implicitno optužio i samoga sebe kao direktora “Madisona”, agencije koja je od 2004. do travnja 2016. radila kao PR agencija za SDP.

Međutim, kao što ćemo naknadno vidjeti, postoji mogućnost i da je postojala kaznena prijava koja je prethodila prijavi koju je podnio Hrgarek. Osnova kaznene prijave se, prema pisanju Jutarnjeg lista, sastojala u tome da je, na nagovor Zorana Milanovića, od 2009. do 2011. između agencije “Madison” i tvrtke Igora Kneževića sklopljen ugovor na temelju kojega je “Madison Intergrafika” trebala isplaćivati 15 tisuća kuna mjesečno na ime fiktivnih računa. A taj je novac onda, prema tom scenariju, navodno trebao biti isplaćivan Zoranu Milanoviću.

Navodno je SDP od “Madisona” u to doba tražio da se snizi cijena PR usluga, koja je tada koštala mjesečno 60 tisuća kuna, ali je Milanović navodno rekao Hrgareku da ta cijena može ostati ako će “Intergrafiku” isplaćivati 15 tisuća kuna mjesečno. Istraga DORH-a pokazala je da se tih 15 tisuća kuna nije isplaćivalo redovito svakog mjeseca, nego je bilo 13 računa ukupno vrijednih 200 tisuća kuna, a pokazalo se i kako isplata SDP-a prema “Madisonu” nije bila vremenski “poklopljena” s isplatama od strane “Madisona” “Integrafici”.

Direktor “Madisona” odlučio je prijaviti ovaj slučaj, inkriminirajući tako i samoga sebe, zbog toga što mu se zgadilo ponašanje Zorana Milanovića.

“Gledam prozivanja pojedinih političara koji u javnosti sebe prikazuju kao moralne vertikale, a to u naravi nisu. Poseban je povod odlučno Milanovićevo prozivanje Tomislava Karamarka zbog nekih faktura koje nisu bile u stvarnoj funkciji, pa mi se sve smučilo i odlučio sam očistiti samoga sebe”, navodno je Hrgarek izjavio u DORH-u 19. svibnja.

Kada smo nazvali Mladena Hrgareka, rekao nam je kako je sve što je imao reći rekao institucijama.

– Odgovarao sam na službena pitanja institucija i to je sve što mogu reći tim povodom – kazao nam je Hrgarek, ne želeći odgovoriti ni na jedno dodatno pitanje.

Tako smo ostali prikraćeni i za potvrdu ili demanti jedne bitne informacije koju smo dobili u neslužbenom razgovoru, a prema kojem Hrgarek nije odlučio prijaviti Milanovića, Kneževića i samoga sebe tek tako, nego je prethodno policija od njega uzela izjavu u njegovoj tvrtki o odnosima “Madisona” i tvrtki Igora Kneževića.

Prema tom izvoru, Hrgarek je morao potpisati uobičajenu izjavu da o tome neće javno govoriti, a navodno su ga nakon tog policijskog posjeta zvali drugi akteri iz ove priče da se raspituju o tome što ga je policija pitala. Tek nakon toga Hrgarek, rečeno nam je, odlučuje prijaviti “slučaj Milanović” DORH-u.

Pokušali smo od policije i DORH-a dobiti potvrdu informacije da je Hrgareka prije nego što je podnio kaznenu prijavu DORH-u ispitala policija o odnosima njegove tvrtke s tvrtkama Igora Kneževića, no nismo dobili odgovor na postavljeno pitanje. Ako naš izvor govori istinu, onda to znači da je netko prije Hrgareka podnio prijavu policiji ili DORH-u, anonimno ili s imenom i prezimenom, ili je MUP jednostavno radio na nekom slučaju povezanom s Kneževićem, ali za to nemamo nikakvu potvrdu. Nadalje, ako je ta informacija točna, onda je jasnije zbog čega je Hrgarek odlučio prijaviti DORH-u Milanovića, Kneževića i samoga sebe. Naime, tom prijavom Hrgarek dezavurira i svoju agenciju, jer se postavlja pitanje tko će raditi s tom agencijom u budućnosti ako sam prijavljuje svoje klijente za “posao” na koji je pristao godinama prije. Ali ako je točna informacija prema kojoj je policija već prije dobila kaznenu prijavu za ovaj slučaj, onda je Hrgarek samo odlučio stvari istjerati na čistac.

S druge strane, čudno je da je Milanović, prema toj prijavi, odlučio “prati” novac preko “Madisona” fiktivnim fakturama, kad je taj novac mogao biti na ruke izravno dan Kneževiću, ili je sam SDP mogao “Intergrafiku” isplaćivati taj novac na temelju fiktivnih računa.

U nedjelju nitko iz SDP-a nije htio komentirati ovaj slučaj, uz obrazloženje kako je DORH odbacio kaznenu prijavu, no kako se neslužbeno moglo doznati, Hrgarek je zatražio reviziju slučaja, pa treba pričekati rasplet događaja.
Milanović je prilikom davanja izjave u DORH-u o ovom slučaju negirao sve navode kaznene prijave. “Igora Kneževića poznajem dugo, privatno se družimo već 30 godina. Znam da ima obrt ‘Intergrafik’ i da se bavi poslovima tiska. Ima i manju poslovnu suradnju sa SDP-om”, kazao je Milanović, a na posebno pitanje rekao je da nema nikakvih saznanja o tome da su “Intergrafik” i “Madison” poslovno surađivali.

“Nije točno da sam Hrgareku uvjetovao da angažira ‘Intergrafik’. Ne da nisam utjecao na Hrgareka, nego s njim nisam nikada ni razgovarao o Kneževiću. Insinuacije o pogodovanju Kneževiću i tvrdnje da mi je Knežević plaćao skijanja neistinite su konstrukcije. To su krajnje uvredljiva podmetanja”, ustvrdio je predsjednik SDP-a. Na ovome mjestu valja kazati kako naš izvor tvrdi da nije Hrgarek DORH-u samoinicijativno kazao da je Knežević plaćao skijanje Milanoviću, nego da su ga pitali zna li nešto o tome, te da je on odgovorio da je ta priča došla i do njega, ali da o tome ne može ništa konkretno kazati.

Ipak, u čitavoj priči dodatno je zanimljivo kako je Knežević, dugogodišnji prijatelj Milanovića, upravo dolaskom njegove stranke na vlast počeo više raditi za državu.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, od 2012. do 2016. je u poslovanju s tijelima državne vlasti uprihodio ukupno 471.527 kuna, s tim da to nisu potpune informacije, a od toga je samo za Ured predsjednika Vlade napravio promet u iznosu od 247 tisuća kuna. Sve su to bile bagatelne nabave za koje vjerojatno nije trebalo provoditi javne natječaje, za rokovnike, memorandume, blokove, gravirane kemijske olovke, kuverte i posjetnice. Sve je vjerojatno bilo po zakonu, ali baš je zgodno kako je premijerov prijatelj počeo dobivati te poslove baš kada je Milanović postao šef Vlade.

Na koncu, bilo bi dobro da DORH i policija sada mnogo jače pročešljaju poslovne aktivnosti svih tvrtki i aktera uključenih u ovu priču. Možda se ne pronađe ništa nezakonito, ali možda se pokaže da je bilo dosta moralno upitnih poslova, za koje, na kraju krajeva, postoji politička odgovornost.

SVE SAM VEĆ REKAO
– Odgovarao sam na službena pitanja institucija i to je sve što mogu reći tim povodom – kazao nam je Hrgarek, ne želeći odgovoriti ni na jedno dodatno pitanje

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content