PORUKA JOSIPOVIĆU – MR.SC. MLADEN MILIĆ: Crkvi otvaranje arhiva može donijeti samo dobro, a za tebe nam i ne trebaju arhivi!

Mr.sc. Mladen Milić na svom Facebook profilu komentirao je izjavu bivšeg predsjednika Ive Josipovića da se otvaranja arhiva trebaju plašiti svi, pa i Crkva.

Komentar donosimo u cijelosti:

‘Bivsi precjednik, umjetnickog imena Giovanni Zampi, rekao je kako se otvaranja arhiva trebaju plasiti svi, pa i Crkva, koja bi se mogla dobrano zatresti. On zaboravlja da je Ecclesia catholica semper reformanda et purificanda – uvijek potrebna reforme i prociscenja. Ako je time mislio zaplasiti Crkvu ili na nju eventualno baciti blato jer su i njezini sluzbenici bili suradnici udbe, promasio je. Crkvi otvaranje arhiva moze doci samo na dobro jer ce iz ovog procesa izici prociscenija i bolja.
S druge strane, pastiri Crkve u Hrvata trebali bi onda biti prvi koji ce imati hrabrosti uci u ovaj proces i reci javnosti, pa i pod cijenu krize identiteta. Cak i ako su pojedini biskupi bili suradnici komunistickog rezima. Jer samo nas kao drustvo istina moze osloboditi, a Crkva kao navjestiteljica istine tu moze biti primjer i pokretac. Budu li njezini pastiri pastiri kalkulirali, mutili vodu ili gurali stvari pod tepih, to nece biti dobro prvenstveno za drustvo kojem Crkva sluzi, a onda ni za nju samu, a naposljetku ni za istinu.
A Josipovic? Samo nek on prijeti urusavanjem. Pa urusavanje nam je i potrebno. A glede njega… Pa ne trebaju nam arhivi…’

Bivsi precjednik, umjetnickog imena Giovanni Zampi, rekao je kako se otvaranja arhiva trebaju plasiti svi, pa i Crkva,…

Gepostet von Mladen Milic am Freitag, 5. August 2016

Odgovori

Skip to content