BELJAK PETROVA NAZVAO VILENJAKOM: A tko je Krešimir Beljak?!

“Krešo Beljak, dežurni društveni analitičar, Božu Petrova prozvao vilenjakom i rekao kako je simpatičan, ali nema pojma o politici”, istaknuo je mr. sc. Mladen Milić osvrnuvši se na izjavu predsjednik HSS-a, Kreše Beljaka, u subotu u Babinoj Gredi, koji je komentirajući jamstva čije ispunjenje traži Most od SDP-a i HDZ-a kao preduvjet za poslijeizborne pregovore, rekao kako ga ona podsjećaju na priču o vilenjacima, te da je Božo Petrov vilenjak.

Cijeli komentar Mladena Milića donosimo u nastavku:

Krešo Beljak, dežurni društveni analitičar, Božu Petrova prozvao vilenjakom i rekao kako je simpatičan, ali nema pojma o politici.

Beljak standardno u svojoj komunikaciji rabi općenite kategoričke pojmove koje je teško podvrgnuti kritici, sve i da ga netko želi podvrgnuti. Njegova opsesija, prvo sa Željkom Markić, a sada s Božom Petrovim fascinira. No to sada nije tema.

Tema je to da je Beljak u javnosti sveden na formu bez sadržaja, na sliku (imago), na pojavu. On je bezvremen, pa si dopušta nekome prigovarati nedostatak političkog iskustva; on je dislociran i nitko ga ne percipira kao gradonačelnika Samobora i konkretnog čovjeka od krvi i mesa, nego kao pojavu na političkom nebu.

Za protivnike, on je sitni lopov, za simpatizere je megafon koji se usudi reći ono što si drugi ne smiju dopustiti. Naravno, isti simpatizeri, ljevičari kojima je toplo oko srca kad on progovori, istovremeno ignoriraju njegovu pripadnost HOS-u. Ti isti, Hasanbegovića su prikovali na stup srama zbog fotografije na kojoj nosi HOS-ovu kapu.

No, možemo se pitati temeljem čega Beljak spočitava Petrovu nedostatak političkog iskustva, ili njegovim finim žargonom, da nema pojma o politici.

Operativno i mjerljivo, Beljak ima jedan mandat više od Petrova kao gradonačelnik. Petrov ima iskustvo u izvršnoj vlasti, odnosno na državnoj razini, Beljak nema.

Zanimljivo je da o Boži Petrovu znamo sve. Da je bio u franjevačkom malom sjemeništu, gdje je studirao, koja mu je specijalizacija, kako mu se žena oblači, koliko ima djece, koji auto vozi i od koga je posudio novac za kupnju kuće. Znamo mu svjetonazor, a poslovanje grada Metkovića je pod povećalom.

S druge strane, o Beljaku ne znamo ništa niti su čak i javno dostupne informacije ikome relevantne. Samobor navodno dobro stoji, ali o poslovanju grada ne znamo ništa. Stoji i Zadar dobro, pa je zbog Kalmete stalno na medijskoj tapeti. Je li za to zaslužan Beljak? Vjerojatno jest, iako Samobor, za razliku od Metkovića, ima komparativnu prednost jer je bliže Zagrebu. O Božinom sjemeništu smo čuli. O Beljakovim razlozima zašto ne radi kao nastavnik geografije ne toliko da bi to postalo opće mjesto. Točnije, nikad.

Ne znam sto bih rekao oko toga da Petrov ima nešto super puno pojma o politici, čak ne znam ni što bi to značilo, osim puke floskule. Ali je u najmanju ruku glupo da mu to govori Beljak, gradonačelnik grada, bez iskustva na državnoj razini, friški predsjednik jedne stranke s dugom tradicijom.

Ah, da… Beljak nije osoba ukorijenjena u vrijeme, prostor i kontekst. On je imago, pojava… Prikaza…

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content