HRVATSKA ULAZI U TEŠKO RAZDOBLJE: Udba čuva autoritet i moć!

Hrvatski glasači nemaju izbora: politička se elita iznova reciklira – da osigura status quo ante! Udba drugog pokoljenja skrila se među članovima prvog – i postiže nevjerojatan uspjeh u upravljanju tranzicijom. Nekadašnji udbaši su se rukovali i osigurali da sve ostane po starom

U Hrvatskoj će doći do velike prijevare. Andrej Plenković i Zoran Milanović nisu ljudi koji su se u stanju kvalificirati za mjesto premijera. A to je još manje predsjednik Mosta, Božo Petrov. „Verbalnog rata na kraju kampanje nema“, poručuje tranzicijski Jutrarnji list: kampanja se usmjerava na stvari koje su potpuno nebitne za Hrvatsku: što je Milanović rekao o Plenkovićevoj majci i kako predsjednik SDP-a Milanović sada ljepša svoju biografiju. Čitamo: „Most neće dopustiti da Prgomet postane ministar zdravlja u budućoj vladi“. Podsjetimo se da je tijekom formiranja prve koalicije Most-HDZ (siječanj 2016.) nastao poznati video u kojemu je za istog Prgometa rečeno: „Prgomet je u Mostu potrajao koliko i otvoreni jogurt u hladnjaku“.

Povratak u 1990.

Hrvatski glasači nemaju izbora: politička se elita iznova reciklira (kao salata od prethodne jeseni u kompost, da se na proljeće nanovo posluži ljudima), da bi se osigurao status quo ante. Jedina je promjena, do koje je ustvari došlo zbog trenda budućih događaja, raspad njemačkog HDZ-a. Tako što su se general Željko Glasnović i Ante Zovko popeli na hit ljestvici hrvatske dijaspore. Željka Glasnovića bi hrvatski demokrati morali poduprijeti.

Navedeni događaji Hrvatsku vraćaju natrag, u 1990. godinu, s kojom ni Slovenija nije načisto. Pozdravljajući se od prethodnog sustava, nekadašnji udbaši su se rukovali i osigurali da sve ostane po starom.

Kako se Hrvatska priprema za izbore, u Sloveniji se prisjećamo izbora 2008. godine, kojima je država definitivno bila vraćena u prošlost. Slovenija je do te godine bila najmoćnija među ostalim tranzicijskim državama. Bila je prva koja je ušla u eurozonu i prva se pridružila schengenskoj granici (2007.). Za reformirane vlade ministar financija, dr. Andrej Bajuk, je čak predsjedavao Europskom unijom. Slovenija je bila nešto za čim se moglo čeznuti!

„Patria“ i rušenje Janeza Janše, Slovenije

Komunisti, koji su, kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj, još uvijek na vlasti, su uz pomoć vazala u medijima postigli to da su se stvari okrenule, vratile natrag. Tijekom tjedna obilježit ćemo osam godina otkako je u Ljubljani prikazan film „Patria“ Magnusa Berlunda. Film je donio niz netočnih tvrdnji koje su tadašnjem premijeru Janezu Janši nanijele toliku štetu da je izgubio izbore. „Patria“ je obilježila znatan pad Slovenije u idućih osam godina. Slovenija nikad više neće biti to što je bila u ljeto 2008. Janez Janša je posljedično zatvoren, također u povodu izbora 2014. godine, i cijelo mu se vrijeme sudilo zbog apsurdnih optužbi. Vrhovni sud i Ustavni sud oslobodili su ga tih optužbi. Važno je napomenuti da se sudac Ustavnog suda, Jan Zobec, identificirao s klimom koja vlada u Sloveniji. Ugledu Janeza Janše nanesena je nepovratna, nepopravljiva šteta. Upravo zbog toga desnica u Sloveniji neće doći na vlast još deset godina!

Nigdje svjetla u mrkloj noći

No, s time dolazimo do pitanja koje je važno. Udba druge generacije skrila se među članovima prve i postiže nevjerojatan uspjeh u upravljanju tranzicijom. Neovisnost Slovenije i Hrvatske bila je nevjerojatan uspjeh demokratskih snaga, posebno u dijaspori. Ali onda su se stvari vratile na prethodno stanje, sve se smirilo.

Hrvatsku javnost ne može se dovoljno upozoriti na činjenicu da se nešto slično može dogoditi i u Hrvatskoj. Udba prvog i drugog naraštaja neće propustiti priliku za zadržati ono što je važno – autoritet i moć.

Hrvatska ulazi u razdoblje još veće političke nestabilnosti od sadašnje, jer ništa od toga što je predstavljeno za 11. rujna na izborima ne može donijeti rješenje. Vrlo je loša utjeha to da ni Europa nema rješenje. Tu su oni, koji komunizam povezuju s globalizmom, očito u pravu.

Dr. Boštjan Marko Turk, profesor na Sveučilištu u Ljubljani, član HAZUD-a

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content