DON ANTE MATELJAN: I vi iz Husine jame nam poručujete – pazite što radite…

Kod jame se okupilo na stotine građana sa širega sinjskog i livanjskog područja

Kazao je to, među ostalim, don Ante Mateljan, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, u propovijedi na misi zadušnici koju je predvodio uz sudjelovanje više od 20 svećenika iz sinjskog i livanjskog kraja

Kod Husine jame na Kamešnici, uz cestu Sinj – Livno preko Vagnja, u subotu su slavljenjem svete mise zadušnice komemorirane žrtve komunističkog terora ubačene u tu jamu tijekom Drugog svjetskog rata i poraća. U subotu se kod jame okupilo na stotine građana sa širega sinjskog i livanjskog područja, među kojima i brojna rodbina žrtava koje su ubijene i u Husinu jamu bačene bez suda i suđenja. I subotnja komemoracija održana je za samo dio žrtava. Opće je poznato da su žrtve u jamu bacali fašistički i komunistički zločinci, ali se komemoriraju samo žrtve potonjih. Jama je neistražena i točan broj njezinih žrtava je nepoznat, što se uspješno koristi za izazivanje novih mržnji i podjela.

Misno slavlje predvodio je don Ante Mateljan, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, uz sudjelovanje više od 20 svećenika iz sinjskog i livanjskog kraja. U propovijedi don Mateljan je naglasio kako je Hrvatska krvlju natopljena i suzama zalivena. Obraćajući se žrtvama u jami, kazao je da su one zalog za budućnost. I nad ovom jamom, nastavio je, uzdiže se otajstvo ljubavi, kao nad svim sličnim jamama u Domovinskom ratu. Ovo je mjesto opomena i pogled na ovakva stratišta jednak je svakom pogledu na križ Kristov.

“Na nama je izbor komu ćemo se prikloniti, istini ili laži, prijetvornosti ili iskrenosti. Na nama je da učinimo sve da na čelo naroda dođu oni koji žele učiniti dobro i koji mogu učiniti dobro…, a ne, ne daj Bože, oni koji su već pokazali i dokazali da ovom narodu ne žele dobro. Poput onoga koji je navodno izgubio čekove, novac za obranu domovine, pa onda prodao lažne transkripte… Nevjerojatno je da netko tko bi trebao biti u zatvoru bude na izbornoj listi za Hrvatski sabor. I vi iz jame nam poručujete: Pazite što radite…”, kazao je, među ostalim, don Ante Mateljan koji je propovijed završio recitiranjem stihova pjesme “Bože, čuvaj Hrvatsku”.

Okupljenima se obratio i fra Bože Norac Kljajo koji je naglasio: “Već 17 godina ovdje se okupljamo za žrtve komunističkog zločina Husine i Kurbegove jame i svih mjesta na kojima su komunisti pobili političke neistomišljenike. Na hrvatskim granicama trebalo bi pisati: ovo je zemlja s tisuću otoka i desecima tisuća grobova nepoznatih hrvatskih junaka… Zašto antifašisti spominju samo NDH i Jasenovac, a ne spominju Bleiburg, križni put, ovu i sve druge jame?”

Poslije mise uz samu jamu obavljena je molitva odrješenja. Vijence i svijeće položila je rodbina žrtava, Ante Sanader u ime Hrvatskog sabora, Luka Brčić ispred Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, predstavnici gradova Sinj, Livno i Vrlika, općina Hrvace i Otok, Viteškog alkarskog društva, braniteljskih udruga, političkih stranaka i drugi.

TONI PAŠTAR/MISIJA

Odgovori

Skip to content