LIJEVI POTOP: ‘Šaka jada’ izdala Milanovića

U zadnjih pola godine temeljito se u Lijepoj Našoj [Koloniji] promijenila politička pozornica. Izdušile su i tzv. desnica i tzv. ljevica. I što se dogodilo?

Ono što je najnaravnije, rekao bi vanjskopolitički savjetnik naše Predsjednice, mudri Mate Granić. Naduo se čisti demokratski centar. Kako i dolikuje koloniji. Ah, što se tu može! Duh duše gdje hoće (τὸ πνεῦμα ὅπου θέλει πνεῖ). Tako veli evanđelist. A ja se usuđujem dodati: duše i puše kako hoće.

Nije to loše. Dapače, čini mi se da se stvaraju idealni uvjeti za rađanje prave desnice i ljevice.

Čini vam se da pretjerujem? Ako i jest tako, nije mi bila nakana. Tako me se doista dojmilo „samrtno proljeće“ Tomislava Karamarka, tako bablje ljeto Zorana Milanovića, tako izborni uzlet Andreja Plenkovića. Istina, može se to puno ljepše reći. Da sam darovit poput profesora Tihomira Cipeka, sigurno bih našao štogod zgodno i svima znano. On je, primjera radi, SDP-ova „druga Zoku“ ispratio slikom iz vesterna: usamljeni ratnik odlazi u suton. A ja, evo, uspijevam Karamarku prikrpiti tek naslov zaboravljene ljubavne pripovijesti Lajosa Zilahyja.

Ali vratimo se k samoj stvari. Ishod izborā mnoge je iznenadio. Plenkovićeva Hrvatska demokratska zajednica osvojila je 61 zastupnički mandat, Milanovićeva Narodna koalicija 54, Petrovljev Most 13, Sinčićev Živi zid 8, Miletićev IDS 3, Bandićeva Koalicija za premijera 2, Vulinov Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje 1, neovisna lista Željka Glasnovića 1. Narodne su manjine međusobno podijelile svoju zakonsku nadarbinu od 8 mandata. Što tu udara u oči? Kako komu. No, evo nekoliko nedvojbeno kričavih točaka. Prvo, na izbore je izašlo desetak posto birača manje nego lani; drugo, oba su velika izborna bloka dobila manje glasova – HDZ 64.000, a Narodna koalicija 106.000; treće, ove je godine najnoviji Plenkovićev novi HDZ sâm osvojio 2 mandata više nego lani cijela Karamarkova Domoljubna koalicija; četvrto, Petrovljev Most i Sinčićev Živi zid potvrdili su prevratničku strast petine ukupnoga broja birača; peto, Radimir Čačić, Stjepan Mesić, Ivo Baldasar, Stipe Petrina i svi glasovitiji pravaši – odjahali su, kako reče prof. Cipek, svatko u svoj suton.

Zašto je Plenkovićev HDZ dobio manje glasova, jasno je na prvi pogled: za HDZ nisu glasovali birači njegovih lanjskih koalicijskih partnera. A zašto je podbacila Milanovićeva Narodna koalicija? To se ne vješa na velika zvona, ali može se tu i tamo pročitati. Nisu glasovali Srbi. Zašto? Zato što se vođa Narodne koalicije, SDP-ov „drug Zoka“, bezobrazno dodvoravao hrvatskim braniteljima busajući se u svoje hrvatstvo i ružeći Srbiju kao „šaku jada“. Srpsku uskratu glasova nije moglo naknaditi biračko tijelo Hrvatske seljačke stranke, koju je Krešimir Beljak nedavno udomio u SDP-ovoj Narodnoj koaliciji. Iako su međutim i HDZ i Narodna koalicija dobili manje glasova nego lanjska Domoljubna koalicija i koalicija Hrvatska raste, HDZ je doživio uspjeh (dva mandata više), a Narodna koalicija neuspjeh (dva mandata manje).

No, nije cijela Narodna koalicija doživjela izborni neuspjeh. Milanović je njezine članice Hrvatsku narodnu stranku (HNS) Ivana Vrdoljaka i Hrvatsku seljačku stranku (HSS) Krešimira Beljaka bogato nagradio. Da su te dvije nametničke stranke samostalno izašle na izbore, nijedna od njih ne bi prešla izborni prag. Ovako ih je obje Milanović promaknuo u ozbiljne parlamentarne čimbenike – HNS ima 9, a HSS 5 zastupničkih mandata! Brk je jednim mandatom omastila i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU). Kada se od ukupnoga broja mandata Narodne koalicije oduzme tih 15 mandata, SDP-u ostaje – 39 mandata. Uočivši tu razliku spram HDZ-a, drčni je „ratnik Zoka“ bacio koplje u trnje.

I što sada? Gledam karmine nakon „lijevoga“ izbornog potopa. Ti ljudi nisu ideološki moji, i nije mi ih ideološki žao. Nije to lijepo. Nije možda ni politički korektno. Ali što mogu, ja se toj kataklizmi radujem! Ne iz zlobe, nego iz ljubavi. Duhnuo je, čini se, i u Hrvatskoj onaj duh koji donosi uljudan javni govor. Takav će govor, ako Bog da pa muzealiziramo svoje ideološke dinosaure, stvoriti pretpostavke za rađanje hrvatske ljevice. Ta će ljevica voljeti Hrvatsku, čestito će živjeti, nikomu ne će škoditi i nastojat će da u Hrvatskoj svatko dobiva svoje. Ako proklija u SDP-u, SDP će se iskreno odreći Nečastivoga, ne će skrivati ničije zločine niti će pod teretom nečiste savjesti očajnički sanjariti o velikoj koaliciji, nego će dostojanstveno izaći iz – genitiva. I postati stranka među strankama. Takvom SDP-u moja neznatnost želi svako dobro.

Benjamin Tolić/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content