POSTIZBORNE KOMBINACIJE: HDZ može složiti većinu i bez Mosta!

Foto: FAH

Na prijevremenim izborima održanim jučer HDZ je osvojio 61 mandat, Narodna koalicija 54, Most 13, Živi zid osam, IDS tri, Bandić Milan 365 dva, a po jedan imaju HDSSB i nezavisna lista Željka Glasnovića. Na ova 143 zastupnika dodaje se još osam zastupnika manjina i dolazimo do konačnog broja od 151 zastupnika u Saboru.

Za formiranje većine potrebno je 76 zastupnika, a HDZ do njih može i bez Mosta.

Do 76 zastupnika HDZ-u fali 15 zastupnika i većina očekuje da će se HDZ-u priključiti Most, odbjegli Željko Glasnović i zastupnici Milana Bandića čime bi imali 77 zastupnika. No, mi ćemo se pozabaviti drugom kombinacijom, piše slobodnadalmacija.hr.

Ukoliko se HDZ odluči tražiti druge partnere, ima nekoliko mogućnosti za koalicije. Ukoliko bi se HDZ-u priključilo pet zastupnika HSS-a, njihovog donedavnog partnera, došli bi na 66 mandata i nedostajalo bi im još deset.

Njih bi mogli potražiti u zastupnicima manjina koji su se nerijetko priklanjali upravo relativnom pobjedniku izbora, i u slučaju da njih uspiju nagovoriti na suradnju, imali bi 74 mandata. Mandat na koji HDZ može računati jest onaj Josipa Glasnovića, pa bi im u ovoj varijanti bio dovoljan još jedan zastupnik.

To bi mogao biti Branimir Glavaš, a u pričuvi bi imali zastupnike iz stranke Milana Bandića, a vrlo vjerojatno ni neki zastupnici koalicije Jedina opcija ne bi bili imuni na sudjelovanje u vlasti.

Kako god bilo, HDZ-ov koalicijski potencijal je vrlo velik, a povijest nas uči da su u Hrvatskoj moguće i najneprirodnije koalicije, stoga, pričekajmo koji dan da bismo imali puno jasniju sliku, donosi portal slobodnadalmacija.hr.

 

 

Odgovori

Skip to content