NJEMAČKA UPOZORAVA: Dvije superdržave, Rusija i Amerika, upravo prelaze crvenu crtu

Napetost između Moskve i Washingtona prijeti da preraste u “novi sukob superdržava”, izjavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier, koji smatra da je sadašnja situacija još opasnija od razdoblja Hladnog rata, jer su ranije i Rusija i Amerika znale “gdje je crvena linija i poštovale su je “.

“Razina napetosti između Rusije i SAD i dalje raste. Čini se da je iscrpljen i posljednji ostatak povjerenja. Ako se to nastavi, vratit ćemo se u epohu konfrontacije dviju superdržava “, rekao je šef njemačke diplomacije, a prenosi list “Die Zeit “.

“Naše vrijeme je drugačije, postalo je opasnije. Ranije je svijet bio podijeljen na dva tabora, ali i Moskva i Washington su znali gdje je crvena linija i poštovali su je “, naveo je Steinmeier. Predsjednik Minhenske konferencije za sigurnost Wolfgang Ischinger također je upozorio da se situacija zaoštrava.

“Opasnost od vojnog sukoba je vrlo velika. Ona nije bila takva desetljećima, a povjerenje između Zapada i Istoka nikada nije bilo na tako niskoj razini kao danas “, naveo je Ischinger.

Prema njegovim riječima, Moskva koristi “prijelazni predizborni period” u Washingtonu kako bi “uništila posljednje ostatke američkog prisustva u svijetu”. Predstavnik Bundestaga za veze s Rusijom Gernot Erler izjavio je da nove sankcije protiv Rusije neće donijeti nikakvu korist. “Ostaje samo utjecaj na Rusiju u izravnom dijalogu. Važno je da se Washington vrati pregovorima “, zaključio je Erler.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content