Sjećate li se čileanskih rudara spašenih nakon 69 dana pod zemljom? Danas se oni bore za živote nerođenih!

Foto: Thinkstock

Prije šest godina, 13. listopada 2010., svijet se radovao kada su trideset trojica čileanskih rudara, zarobljeni pod zemljom 69 dana, uspješno spašeni. Procjenjuje se da je oko miliardu ljudi diljem svijeta promatralo čudesni bijeg.

Danas su u otvorenom pismu neki od tih istih rudara zahvalili čileanskom narodu što ih nisu ostavili zarobljenima 700 metara ispod zemlje, što su uložili ljudske resurse potrebne za naoko beznadno spašavanje, i što su vjerovali u vrijednost života, i konkretno, njihovih života.

Zahvalili su Bogu što je „ostvario nemoguće“, što im je, u prenesenom značenju, omogućeno da se „ponovo rode“ iz utrobe „Majke Zemje.“

U pismu nadalje mole da ta ista solidarnost i poštovanje prema životu u srcima čileanskog naroda nastave čuvati i štititi pravo na život onih koji „nemaju glasa“, onih koji „vape u tišini.“

„Kao Čileanci, ne prihvaćamo zakone koji ne poštuju ljudski život… Kažemo odlučno „ne“ zakonu o pobačaju.“

Pismo je objavljeno 12. listopada u listu El Mercurio, jednim od najvažnijih novina te zemlje.

Burna reakcija na zakon

Rudari su reagirali na prijedlog zakona predsjednice Michelle Bachelet, koji su podržali članovi njezine vladajuće koalicije socijalističkih, komunističkih i kršćanskih demokratskih stranaka. Prijedlog je ranije ove godine prošao Zastupnički dom te ga sada razmatra Senat.

Pijedlog poziva na legalizaciju pobačaja u slučajevima djece koja su začeta silovanjem, koja možda pate od bolesti koja „nije spojiva sa životom“ ili koja predstavljaju rizik životima svojih majki.

Ponosna zemlja koja je desetljećima štitila život

Čile desetljećima nije imao zakonit pobačaj, jednako zakonski štiteći majku i nerođeno dijete. Ta je zemlja imala najnižu stopu smrti pri porodu u cijeloj Latinskoj Americi, te se može svrstati u istu kategoriju sa Sjedinjenim Državama, zemljom s daleko više medicinskih i drugih resursa.

2011. narod Čilea primio je Međunarodnu nagradu za zaštitu života od koalicije vođa nevladinih organizacije koje djeluju u Ujedinjenim narodima. Ova koalicija, koja je priznala Čile kao uzornu zemlju, navela je izvanredan primjer čileanske zakonske zaštite i drugih javnih politika koje se odnose na pravo na život, kao i niske stope smrti pri porođaju u toj zemlji.

Čile se nalazi na meti međunarodnih organizacija koje zagovaraju pobačaj, kao što je Amnesty International. Elizabeth Bunster, koordinatorica čileanske koalicije za život, Chile es Vida (Čile je život), kaže: „Ne ostavljaju nas na miru. Uznemirujuće je da se te međunarodne skupine toliko miješaju. Imaju mnogo novca i koriste ga kako bi progirali svoju agendu protiv života.“

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content