DON DAMIR RAZOTKRIVA PRAZNOVJERJE: Izopćenje iz Crkve i oprost nakon prakticiranja reikia

Zanima me jel se „bowen tehnika“ i masaža „trigger“ točaka protivi kršćanskoj vjeri? Isto tako voljela bi znati ako se prestaneš baviti reikijem i pokaješ se za taj grijeh, da li je potrebno još nešto učiniti ili je taj grijeh kod ispovijedi i pokajanja oprošten? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, Vesna

Draga Vesna!

U moru danas prisutnih terapijskih tehnika teško se više i snaći. Ipak, valja uložiti malo truda u to da se bolje upoznaju. Naime, dok jedne mogu biti vrlo korisne, druge su neprovjerene, dok su treće pogubne bilo za tijelo, bilo za dušu.

Masaža je inače sama po sebi legitimna i korisna. No, koliko sam uspio saznati, spomenute dvije tehnike masaže nisu još dovoljno znanstveno ispitane da bi o njima mogao biti donesen valjan zaključak. Korištenje neprovjerenih tehnika prije svega je pitanje razboritosti. Također, u praksi se korištenje ovih tehnika često povezuje s učenjima koja su nespojiva s kršćanstvom. Za katolika bi bilo neprihvatljivo ići na masažu kod takvih praktikanata.

Međutim, ovdje se radi o fizičkom djelovanju koje može, a nužno i ne mora biti povezano s religioznom pozadinom. Čini se da su ove dvije masažne tehnike utoliko slične akupunkturi, koja također djeluje fizički, iako se često tumači panteistički. U tom smislu mogle bi se i na Bowen tehniku i masažu „trigger“ točaka analogno primijeniti riječi irske teološke komisije iz dokumenta „Katolički odgovor na New Age fenomen“ o akupunkturi:

“Osnovni princip u ovom pitanju je da ove prakse nisu u sebi negativne, i da ih izdvojene iz njihovog izvornog konteksta (misli se na duhovno-religijski, moja opaska) mogu prakticirati i katolici s dužnom pažnjom”.

Što se tiče reikija, za onoga tko nije bio iniciran dovoljno je valjano ispovijediti se (vidi posebno KKC 1450-1460). Međutim, Duhovni stol zagrebačke nadbiskupije pismom od 24. rujna 2008. potvrđuje da su osobe inicirane u reiki otpale od katoličke vjere i time upale u izopćenje. O postupku u takvim slučajevima govori se u službenom vjesniku Zagrebačke nadbiskupije:

„Oprost od ove crkvene kazne Ordinarij (= mjesni biskup) može dati podjelom delegacije određenom svećeniku. Otpadnik od Crkve treba pred svećenikom i dva svjedoka izmoliti Vjerovanje. Svećenik mu daje oprost riječima: ‘Podijeljenom mi ovlašću odrješujem te od izopćenja. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.’ Radi se dakle o važnoj stvari koju treba uzeti ozbiljno i o tom vjernicima govoriti. Sa vjerom se ne može nitko igrati.“ (Sl. vjesnik 2 /1993/ 61).

Valja napomenuti da je izopćenoj osobi sve do pomirenja s Crkvom, do kojega dolazi opisanim putem, zabranjeno primati sakramente (uključujući ispovijed!). Dakako, prije samog odrješenja od izopćenja potrebno se odreći reikija, izmoliti u tom smislu molitve koje svećenik naloži, a nakon dobivenog oprosta treba se ispovijediti.

Btb,
don Damir

Izvor

1 comment

  1. kristijan

    “Masaža je inače sama po sebi legitimna i korisna. No, koliko sam uspio saznati, spomenute dvije tehnike masaže nisu još dovoljno znanstveno ispitane da bi o njima mogao biti donesen valjan zaključak.”

    No ni Kršćanstvo još nije znanstveno dovoljno ispitano, tako da za njegovu primjenu u praksi treba još provjere.

Odgovori

Skip to content