Je li uhićenje hrvatskog generala razlog za hitnu sjednicu Sabora!? Ako su to već tražili za Lekovića?

foto:sipa

GENERAL Đuro Matuzović, brigadir Ivo Oršolić i još osmero pripadnika HVO-a, uhićeni su jutros u Orašju, temeljem optužnice koje su protiv njih podnijele vlasti RS-a.

Uhićenu su i odvedeni u pritvor u Sarajevo. Sumnjiči ih se za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti – javlja maxportal.

Kad je Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, objavio sumnju da mu je netko prepilio vijke na kotaču automobila, desetak minuta kasnije SDP-ov Nenad Stazić u Saboru je tražio prekid sjednice i raspravu zbog sumnje na pokušaj ubojstva predsjednika HND-a.

Nakon uhićenja generala HVO-a (koji je i brigadir Hrvatske vojske), još uvijek se nitko nije oglasio.

Nema zahtjeva za sjednicom Sabora, nema izjava zabrinutosti zbog uhićenja gotovo kompletnog ratnog zapovjedništva HVO-a u Posavini pod čijim zapovjedništvom je obranjeno Orašje i taj dio BiH.

Naš stav je da bi morao zasjedati, najmanje, saborski Odbor za nacionalnu sigurnost. I VONS – Vijeće obrane i nacionalne sigurnosti. Poglavito jer se na popisu osoba protiv kojih se u BiH vodi isrtaga ( ili su podignute optužnice ) nalazi jos desetak hrvatskih generala među kojima je i Ante Gotovina, novi ministar obrane Damir Krstičević i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

General Matuzović i još devet pripadnika HVO-a uhićeni su jutros u 6 sati. Uhitili su ig pripadnici SIPA-e s dugim cijevima, pred djecom i cijelim obiteljima.

Osim što su bili pripadnici HVO-a, Matuzović i Oršulić imali su i visoke činove stožernih brigadira u HV-u. Đuro Matuzović bio je ratni zapovjednik 106. brigada HVO-a, a Ivo Oršolić njegov zamjenik.

Osim Matuzovića i Oršulića uhićeni su Tado Oršolić (1960), Marko Dominković (1962), Joso Nedić (1956), Marko Baotić (1948), Marko Blažanović (1955), Mato Živković (1964), Anto Živković (1969) i Stijepo Đurić (1965).

Uhićeni su zbog sumnje da su u periodu od svibnja 1992. do srpnja 1993. godine, na širem području Orašja, počinila zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Svi uhićeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predati Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

General bojnik HVO-a Đuro Matuzović već dugo nije aktivan u vojsci. Odlukom predsjednika Tuđmana od 1996. godine stekao je predsjedničku mirovinu.

 

Odgovori

Skip to content