PLENKOVIĆ PORUČIO VUČIĆU: ‘Velikosrpska agresija nije floskula nego tragedija koja se dogodila Hrvatskoj i BiH’

Vučić je izjavio da nema namjeru “slušati bilo kakva predavanja onih koji tvrde da cijela povijest počinje i završava floskulom o velikosrpskoj agresiji”.

Premijer Andrej Plenković stigao je u Bruxelles na posljednji sastanak Europskog vijeća u ovoj godini, a uoči početka summita u izjavi novinarima na ulasku komentirao je kratko prekjučerašnju izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je ustvrdio da je velikosrpska agresija na Hrvatsku “floskula”. – Što se tiče vremena velikosrpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, moj stav je sasvim decidiran i jasan. Nažalost, nije riječ o floskuli nego o tragediji koja se dogodila i Hrvatskoj i BiH – rekao je Plenković.

Vučić je, podsjetimo, na press konferenciji u utorak u Beogradu, na kojoj je kritizirao Hrvatsku zbog blokade otvaranja poglavlja 26 u pregovorima Srbije s EU, izjavio da nema namjeru “slušati bilo kakva predavanja onih koji tvrde da cijela povijest počinje i završava floskulom o velikosrpskoj agresiji”.

– Ti neka ponovo krenu u školu i neka saznaju kako su postali dio i zajedničke nam nekadašnje države i koliko su krvi prolili i za onu fašističku koju su sami stvorili, i na kraju kako se ta agresija o kojoj toliko govore završila. S više od 250.000 Srba protjeranih sa srpskih ognjišta – rekao je u utorak Vučić u Beogradu.

Plenković je tu optužbu, da je velikosrpska agresija floskula, danas komentirao prvi put, i to gore citiranom kratkom izjavom, a usput je i ponovio razloge zbog kojih je njegova vlada uskratila podršku otvaranju poglavlja 26 sa Srbijom u EU. – Mislim da sam vrlo precizan bio jučer na sjednici Vlade. Rezerva, koju je Hrvatska zadržala u kontekstu poglavlja o obrazovanju i kulturi, je argumentirana. Ona se odnosi na određene obveze koje je Srbija preuzela u pogledu ispunjavanja zadaća prema hrvatskoj manjini kad je riječ o obrazovanju. Činjenica da je Hrvatska dala privolu da se otvore dva poglavlja, o javnim nabavama i o znanosti, koje je odmah i zatvoreno, predstavlja vrlo jasan signal o preciznim i jasnim argumentima hrvatske strane, a ne o nekakvom aproiornom stavu – rekao je Plenković.

Izvor: vecernji.hr

1 comment

  1. Nada

    Ništa se ne treba čuditi jer kad su Hrvati pisali Bascansku ploču balkanci su lizali čizme Turcima osvajacima.Toliko o kulturi i pismenosti nasih istocnih susjeda!

Odgovori

Skip to content