Ministranti sa Sućidra u humanitarne svrhe dali 27.200 kuna

Ministranti sa Sućidra sa svojim župnikom don Ivanom Čotićem

Sve pohvale i čestitke ovih dana idu na račun ministranata sućidarske Župe svetoga Andrije, a kako i ne bi kada su nesebični momci u humanitarne svrhe dali gotovo sve što su u božićnom periodu prikupili – punih 27.200 kuna!

Priča je ovo koja se rijetko doživi, jer tko bi se odrekao igračaka, pametnih telefona, PlayStationa i tableta, koliko ih se već može pokriti tom cifrom, a čini nam se da može itekako puno! Ipak, pod vodstvom don Ivana Čotića i don Vedrana Torića, momci su se odlučili za nešto promišljeniji i daleko humaniji pristup pa su većinu novčanog dara, koji su dobili obilazeći župljane pri božićnom blagoslovu obitelji, odlučili dati potrebitijima.

Naime, don Ivan i don Vedran, ne uzimaju novac pri blagoslovu obitelji dok ministranti, uz slatkiše, od većine župljana dobiju i nešto novčanih priloga. U dogovoru sa župnikom, i ove godine prikupljena sredstva odlučili su, u suradnji s Caritasom splitsko-makarske nadbiskupije, darovati svojim župljanima. Pomogli su tako trima obiteljima koje žive u teškoj materijalnoj situaciji, a značajan novčani prilog dali su i za nastavak liječenja u Americi male Lane, njihove susjede.

Prema onome što su objavili na službenoj web stranici župe, novac je zaista otišao u prave ruke. Jedna od obitelji koju su darovali, uz tešku materijalnu situaciju ima šest članova. I kao da jednom danu nije dovoljno njegovog zla, jedan od članova ima karcinom, drugi multiplu sklerozu, a treći boluje od Alzheimerove bolesti. Druga, četveročlana obitelj, također se nalazi u nezavidnoj situaciji – bolesni sin brine o roditeljima i bratu koji povremeno ide u dnevnu bolnicu na liječenje. U trećem slučaju pomoć je otišla u ruke udovice, samohrane majke s kćerkom srednjoškolkom. Majka je strana državljanka, i teže nalazi posao, pa će im Caritas mjesečno, u nekoliko rata, pomagati novcem ministranata.

Četvrta priča i čitateljima Slobodne već je itekako poznata – momci će pomoći djevojčici Lani Budimir, te novčanom svotom doprinijeti njenom skupom i zahtjevnom liječenju u Memorial Sloan Kettering Cancer Center, specijaliziranoj bolnici u New Yorku. Lana se, Bogu hvala, oporavlja, a ministranti, uz male poteškoće koje su ih pratile u blagoslovu kuća, kao što su velika hladnoća, bura i kiša, javnosti su još jednom dali važnu lekciju – iznimno je važno i potrebno činiti dobro!

Čestitke ministrantima!

TIHANA MAROVIĆ/MISIJA

Odgovori

Skip to content