KAOS U SABORU: Sjednica prekinuta, Pernar iznesen iz sabornice

Damjan Tadić / CROPIX

Hrvatski sabor u petak je nastavio sjednicu raspravom o izvješću saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva,no sve je obilježio obračun predsjedavajućeg, potpredsjednika Sabora Željka Reinera i zastupnika Ivana Pernara, koji je tvrdio da Reiner stano upada zastupnicima u riječ.

12:06 Ranko Ostojić ukazao je na povredu Poslovnika i dodao da potez kao što je izbacivanje zastupnika iz sabornice mora biti usklađen s Poslovnikom. Dodao je kako je Sinčić izbačen iz Sabora bez odluke Reinera.
Reiner mu je odgovorio kako Ostojić nije bio u sabornici i nije vidio što se dogodilo. Kazao je i kako Sinčić nije udaljen sa sjednice.
Ostojić je uzvratio da je bio u dvorani te da Reiner ne govori istinu u svojim obrazloženjima. Reiner mu je uzvratio da kad god poželi može uzeti stenogram sjednice i vidjet će da je on u pravu. Bunjac je također ukazao na povredu Poslovnika te kazao da je njemu saborska straža istrgnula mobitel iz ruku.

11:59 Nakon što su on i Pernar izbačeni iz sabornice, Ivan Vilibor Sinčić novinarima je komentirao cijelu situaciju.
“Gospodin Reiner je nepotrebno reagirao. Kad netko drugi vodi sjednicu, nema ovakvih sukoba i sve teče glatko. On nije prekidao samo mene, već i zastupnike koji su prije govorili. Htio sam napraviti jednu cijelu kronologiju o izvlačenju novaca iz Hrvatske pošte, Hrvatskih cesta i tako dalje. Nema želje da se se stvori aparat za borbu protiv korupcije. Da je aparat funkcionirao, Karamarko bi bio osuđen. Nadam se da se ovo više neće događati i da ću imati priliku izložiti što sam htio u svojih 15 minuta”, kazao je Sinčić.

11:55 Ivan Vilibor Sinčić kazao je da su i njega fizički iznijeli iz sabornice.

11:49 Sjednica je nastavljena, ali niz klubova zastupnika zatražio je stanku zbog situacije koja se dogodila s Pernarom. Branimir Bunjac (Živi zid i Snaga) kritizirao je kako Reiner vodi sjednicu. “Tražit ću da se konkretno navede koliko ste puta danas upali u riječ saborskim zastupnicima. Vi ste radili spektakl, a ne Pernar. Podnijet ću tužbu Odboru za poslovnik”, kazao je Bunjac.

11:44 Tijekom stanke Pernar je na svom Facebooku uživo prenosio razgovor s Ivanom Viliborom Sinčićem i Krešimirom Beljakom. Sinčić je zato svoje izlaganje dovršio iz klupe: “Danas je tema kleveta, pitanje je li Karamarko kriminalac. Ja sam to htio objasniti na temelju zviždača koji su opisali kako se izvlačio novac. Objasnio sam da vlasti namjerno ne žele promijeniti kadrove i da ne daju dovoljno sredstava. Za DORH već desetljeća nema dovoljno novca. Htio sam govoriti kako su se u MUP-u vršila kadroviranja i kako je Karamarko raspolagao svim informacijama o Sanaderu i ostalima”, kazao je Sinčić.
“Saborska straža dugo je razmišljala što napraviti sa mnom. Moj Beljak dragi, vidiš gdje smo se mi našli. Ja neću izaći, ovo je fašizam. Zastupnike koji razmišljaju drugačije se izbacuje. Meni je šokantno da Reiner prekida sjednicu i onemogućava izlaganje zastupnika. Moram pohvaliti Gordana Jandrokovića i Milijana Brkića koji nikada ne rade ovakve situacije. Ne znam koji je smisao ovoga svega”, rekao je Pernar.
“To je apsolutno neprihvatljivo. Ja sam tu u obrani demokracije“, kazao je Beljak, koji je sjedio pokraj Pernara. Saborska straža uskoro je Pernara izbacila iz sabornice, dok je on vikao: “Ovo je HDZ, ovo je demokracija!”.

11:25 Reiner je prekinuo sjednicu na pet minuta, dok se ne riješi situacija s Ivanom Pernarom. Njega je prethodno dvaput opomenuo zbog ometanja sjednice, jer je Pernar glasno dobacivao iz klupe. Potom mu je Reiner naredio da napusti sabornicu, no Pernar se na to oglušio, sjeo na mjesto i počeo tipkati po mobitelu.
Nakon toga su došli djelatnici saborske straže, no ni oni nisu uspjeli Pernara nagovoriti da izađe, pa je Reiner prekinuo sjednicu dok se “situacija s Pernarom ne riješi”.
“Zaustavit ćemo vrijeme dok se ova situacija ne razriješi. Kolega Pernar, koji silom želi privući pozornost javnosti i medija, će sad konačno biti sretan”, rekao je Reiner, nakon čega je Branko Bačić u ime HDZ-a tražio petominutnu stanku. “Napravit ćemo stanku radi mira u ovom Saboru”, rekao je Reiner, ispričavši se Ivanu Sinčiću koji je u tom trenutku bio za govornicom, što je ometen u izlaganju.

Ni nakon pet minuta nije nastavljen rad jer Pernar i dalje odbija napustiti sabornicu. Istovremeno na svom profilu na Facebooku uživo prenosi svoj sukob sa saborskim službenicima.

11:08 Niz zastupnika nadovezuje se različitim replikama na prodaju/ponovnu kupnju Ine, prodaju dionica HEP-a te ponašanje Mosta, HDZ-a i SDP-a u aferama u vrijeme Karamarka i Sanadera pa je predsjedavajući Reiner već u nekoliko navrata upozoravao da je tema rasprave izvješće MIP-a o zahtjevu za skidanje imuniteta Miri Bulju i Boži Petrovu.

10:51 Pernar je odlučio upozoriti Reinera da upada u riječ zastupnicima i time nepotrebno odugovlači raspravu. “Rasprava postaje negledljiva”, kazao je Pernar. “Kad ćete na sljedećim izborima vi dobiti toliko glasova i voditi ove sjednice, onda ćete je voditi na svoj način, ja sam u to uvjeren. Dotad ću je ja voditi na svoj način” odbrusio mu je Reiner.

10:45 Svađa Marasa i Reinera o temi i trajanju obraćanja eskalirala je pa je Reiner poručio Marasu da nema pravo s njim raspravljati te da “prouči Poslovnik pa će se znati ponašati u sabornici” te mu oduzeo riječ. “Ovo više nema smisla, zar ćemo sada ići tuk na utuk”, kazao je Reiner i ponovno pozvao zastupnike da se drže teme.

10:38 “Gospodin Bulj je jedan od rijetkih članova u ovom Saboru koji nije na daljinski upravljač. Glasao je protiv proračuna s kojim se nije slagao. Nije u redu napadati ga da je glumac, jer nije glumac”, kazao je Ivan Pernar. Reiner ga je upozorio da hvaljenje Mire Bulja nije tema rasprave.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content