Udruga U ime obitelji zatražila hitno djelovanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova zbog slučaja Tončike Lalovac

Foto: narod.hr

Udruga U ime obitelji proslijedila je danas Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, Višnji Ljubičić, zahtjev za hitnim djelovanjem vezano za slučaj gospođe Tončike Anastasije Lalovac.

Gospođa Lalovac je izjavila kako je nekoliko tjedana prije izbora o brutalnim napadima svojeg supruga – Borisa Lalovca, obavijestila i SDP, no nitko nije reagirao. Policija je slučaj predala DORH-u.

Zbog svega navedenog, U ime obitelji je proslijedilo zahtjev kojeg potpisuje predsjednica udruge dr. Željka Markić, a kojeg prenosimo u cijelosti:

“Poštovana gospođo Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova,

obraćam Vam se povodom iskaza gospođe Tončike Anastasije Lalovac, supruge potpredsjednika SDP-a i saborskog zastupnika Borisa Lalovca objavljenog u emisiji Bujica 11.1.2017., u kojemu je gospođa Lalovac izjavila kako ju je bivši suprug Boris Lalovac verbalno, fizički i na druge načine zlostavljao, te je navedene tvrdnje potkrijepila audio zapisom i fotografijom na kojoj se vide tragovi udarca. Između ostaloga, gospođa Lalovac je istaknula kako je o zlostavljanjima koja su se dogodila izvijestila visoke dužnosnike SDP-a te da se za pomoć obratila policiji 17. rujna 2016., a zatim prije božićnih blagdana i DORH-u, čija je reakcija, prema njezinim riječima, izostala. Navela je da joj suprug rekao da nema izgleda protiv njega, a spomenuo je i da iza njega, po njegovim riječima, ”stoje Cvitan, Miljenić i dr”. Gospođa Lalovac je također navela kako je izostala je i reakcija udruge B.a.B.e., kojoj se telefonski, anonimno, obratila za pomoć, a istaknula je i kako je odvjetnica Nataša Pećarević koja u brakorazvodnom sporu zastupa Borisa Lalovca surađivala s navedenom udrugom.

Slijedom svega navedenoga, tražimo od Vas kao državnog tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije u području ravnopravnosti spolova, a posebice nasilja nad ženama, da zatražite sljedeće:

  • Izjašnjavanje dužnosnika SDPa, za koje gospođa Lalovac tvrdi da ih je izvijestila o cijelom slučaju, da navedu što su učinili kako bi istražili slučaj, te utjecali na sprječavanje daljnjeg obiteljskog nasilja.
  • DORH-ov izvještaj o koracima koje su poduzeli da istraže slučaj, s obzirom da je od prijave slučaja do danas prošlo 4 mjeseca, te kako bi se ustanovilo je li zbog visoke političke pozicije njezinog supruga izostala zaštita gospođe Lalovac.
  • Očitovanje udruge B.a.B.e. o njihovim protokolima postupanja u slučaju anonimnih prijava zlostavljanja te načinu dokumentiranja anonimnih prijava , s obzirom da se udruga B.a.B.e. financira iz javnih izvora, te da pojasne kakav oblik suradnje imaju sa odvjetnicom Natašom Pećarević i drugim odvjetnicima.

Na ovo hitno djelovanje pozivamo Vas temeljem Vaših obaveza iz Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08), prema kojem Pravobraniteljica:

  • “Poduzima radnje ispitivanja pojedinačnih prijava [vezane uz diskriminaciju u području ravnopravnosti spolova]” (čl. 19. 3.).
  • “Razmatra slučajeve kršenja načela ravnopravnosti spolova, slučajeve diskriminacije prema pojedincima ili grupama pojedinaca koje su počinila tijela državne uprave, jedinice tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave i druga tijela s javnim ovlastima, zaposleni u tim tijelima i druge pravne i fizičke osobe” (čl. 22. 2.).
  • “U obavljanju poslova iz svoga djelokruga pravobranitelj/ica je ovlašten/a upozoravati, predlagati i davati preporuke”, a “tijela iz članka 22. stavka 2. ovoga Zakona dužna su pisanim putem obavijestiti pravobraniteljicu o mjerama i radnjama poduzetim u skladu s upozorenjima, prijedlozima i preporukama najkasnije u roku od 30 dana od dana primitka upozorenja, prijedloga i preporuka pravobranitelja/ice” (čl. 23. 1. i 2.).
  • “Ako u obavljanju poslova pravobraniteljica sazna za povredu odredbi ovoga Zakona s obilježjima kaznenog djela podnijet će prijavu nadležnom državnom odvjetništvu” (čl. 23. 4.).
    Zahvaljujem unaprijed na Vašem brzom reagiranju.

S poštovanjem,

Željka Markić, dr.med.

Predsjednica udruge U ime obitelji

Izvor: narod.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content