Ministar Medved probio put do Nacionalne zaklade, dosad rezervirane za ljevicu

Izvor slike: fah

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ravnateljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetana Plavša Matić potpisali su u ponedjeljak u Tuheljskim Toplicama Sporazum o Razvojnoj suradnji. Velik je ovo korak u podršci braniteljskim udrugama, pogotovo uzmu li se u obzir i česte kritike na dosadašnji način raspodjele sredstava Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, kojoj je dio javnosti spočitavao pristranost usmjerenu ka lijevo-liberalnim udrugama.

U tom svjetlu, potpisivanje ovog sporazuma, vrijednog sedam milijuna kuna, može se tumačiti kao proboj ministra Medveda u kasu koja je dosad velikom većinom bila rezervirana za ljevičarske projekte. Na svečanom potpisivanju u Tuheljskim Toplicama bili su i predstavnici 16 braniteljskih udruga, a u pratnji ministra bila je i državna tajnica Nevenka Benić. Sve detalje o novonastaloj suradnji Ministarstva branitelja s Nacionalnom zakladom donosimo u nastavku.

U ponedjeljak, 30. siječnja 2017. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva potpisali su Sporazum o Razvojnoj suradnji kroz programske podrške u provođenju sustavne podrške udrugama iz Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Do sklapanja Sporazuma došlo je temeljem inicijative Ministarstva hrvatskih branitelja, koje je na prijedlog Projektnog tima sastavljenog od predstavnika udruga iz Domovinskog rata, a koji je osnovao ministar hrvatskih branitelja s ciljem analize sustava financiranja udruga iz Domovinskog rata radi uvođenja poboljšanja u način pružanja podrške radu udruga predložilo pokretanje aktivne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva. Zbog toga se pristupilo realizaciji prijedloga Projektnog tima, slijedom kojih je pripremljena suradnja Ministarstva hrvatskih branitelja i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Suradnja Ministarstva i NZRCD podrazumijeva stvaranje sustavnog modela dodjele i praćenja financijske podrške udrugama iz Domovinskog rata, dodjelu institucionalnih podrški udrugama iz Domovinskog rata na državnoj i lokalnoj razini te uključivanje 16 udruga iz Domovinskog rata u Centar znanja za društveni razvoj u području unaprjeđenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, dosadašnjih korisnica trogodišnje institucionalne podrške za stabilizaciju i/ili razvoj udruga u okviru sustavnih oblika podrške NZRCD.

Udruge na državnoj i lokalnoj razini moći će se javiti na natječaj sredinom veljače 2017. godine

Naime, institucionalna podrška je financijski oblik podrške udrugama koji se ciljano pruža radi njihove stabilizacije, te organizacijskog i programskog osnaživanja. Za razliku od ostalih oblika financijskih podrški, dodjeljuje se za daljnje djelovanje udruge i obavljanje njezine osnovne djelatnosti, te omogućava financiranje režijskih troškova, troškove plaća za zaposlene osobe, kupnje opreme, troškove edukacije zaposlenika i članova upravljačkog tijela udruge i sl. Takva podrška udrugama pomaže da mogu podmiriti obveze koje proizlaze iz djelovanja i rada udruge kako bi svoje kapacitete mogle usmjeriti prema stvaranju programa i projekata kojima mogu kvalitetno pružati podršku i pomoć svojim članovima te aktivno djelovati, kako u lokalnoj zajednici, tako i na nacionalnoj razini. Potpisivanjem Sporazuma o suradnji, udruge iz Domovinskog rata na državnoj i lokalnoj razini moći će se javiti na natječaj za institucionalnu podršku koji se planira raspisati sredinom veljače 2017. godine.

Osim toga, Sporazumom je određeno kako se 16 udruga iz Domovinskog rata, dosadašnjih korisnica institucionalne podrške u razdoblju od 2014. do 2017. godine, uključuju u Centar znanja za društveni razvoj u području unaprjeđenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata. Radi se o udrugama iz Domovinskog rata koje su svojim dosadašnjim radom dokazale kvalitetu i profiliranost svog djelovanja kroz institucionalni, organizacijski i programski razvoj te im je potrebno osigurati daljnju kontinuiranu podršku kako bi se mogle pripremiti za konkretne aktivnosti koje će provoditi kao udruge uključene u Centar znanja za društveni razvoj području unaprjeđenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata.

Osnivanjem ovog Centra znanja, hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata otvorena je mogućnost stvaranja više razine razvoja udruga iz Domovinskog rata i njihovog aktivnog djelovanja u društvu, ali i stavljana u ravnopravni položaj s preostalim organizacijama civilnoga društva, pogotovo onima koje su uključene u preostalih osam Centara znanja koji djeluju u području: zaštite i promicanja ljudskih prava, zaštite okoliša, održivog razvoja i korištenja obnovljivih izvora energije, nezavisnih kultura, građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva, održivo življenje i razvoj permakulture, djelovanje mladih, društvena uključenost (smanjenje siromaštva) i unapređenje kvalitete življenja osoba s invaliditetom.

Oblici djelovanja Centra znanja podrazumijevaju istraživanje i analize javnih politika iz područja djelovanja, prijenos specifičnih znanja u RH i u zemljama Europe, razvoj društvenih potencijala i zagovaranje pozitivnih društvenih promjena. Takvim oblicima djelovanja udruge iz Domovinskog rata imat će priliku aktivno sudjelovati u društvenim procesima provoditi javne aktivnosti i kampanje, surađivati i povezivati se s tijelima državne uprave nadležnim za provedbu javnih politika koje obuhvaćaju civilno-društvenu tematiku, pratiti provedbu javnih politika u RH, Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici, davati prijedloge za unapređenje javnih politika organizirati edukacije, okrugle stolove i radionice, provoditi istraživanja prema svojem području djelovanja i dr.

Ujedno je Ministarstvo pokrenulo inicijativu za imenovanje predstavnika braniteljske i stradalničke populacije u Upravni odbor Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Ministarstvo će osigurati 5.000.000,00, a Zaklada 2.000.000,00 kuna

Na dvodnevni sastanak, koji je održan u Tuheljskim Toplicama dana 30. i 31. siječnja 2017. godine s ciljem predstavljanja suradnje Ministarstva hrvatskih branitelja i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u području Centra znanja za društveni razvoj odazvalo se svih 16 udruga iz Domovinskog rata, koje postaju njegov sastavni dio. Radi se o slijedećim udrugama: Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH, Udruga specijalne policije iz Domovinskoga rata RH, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruga veterana 4. gardijske brigade, Udruga veterana 5. gardijske brigade “Sokolovi”, Udruga obitelji hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH, Udruga Bojna Frankopan, Udruga branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskoga rata, Udruga branitelja Domovinskog rata INA-NAFTAPLIN “KVIN”, Hrvatski časnički zbor-zajednica udruga i Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata Hrvatske.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content