MiP SKINUO IMUNITET SAUCHI: SDP-ovci u šoku, Saucha isključio mobitel

Izvor slike: fah

Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo je sa sedam glasova za i jednim protiv (Ivan Pernar) imunitet SDP-ovom zastupniku Tomislavu Sauchi, bivšem predstojniku Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih dokumenata. To je zatražio DORH, kao i lišavanje slobode, određivanja pritvora, istražnog zatvora te pokretanje kaznenog postupka, kako doznajemo, zbog afere dnevnica, a odluku MIP-a mora još potvrditi Sabor, vjerojatno danas u podne na glasovanju.

Ivan Pernar je rekao kako neće glasovati za skidanje imuniteta dok se ne procesuiraju ljudi iz HDZ-a za koje je utvrđeno da su izvlačili 24 milijuna kuna iz državnih poduzeća.

HDZ-ovi zastupnici nazvali su ga odvjetnikom SDP-a, te poručili da treba omogućiti DORH-u da odradi svoj posao. S time se složio i SDP-ov Gordan Maras koji je rekao da je njegovoj stranci interes da se otkrije što se dogodilo s javnim novcem.

– DORH tražio nešto što nije uobičajeno, ali moramo im omogućiti da rade svoj posao. Kako se govorilo u povijesti, tjerali su lisicu, istjerali king Konga – kazao je HDZ-ov Tomislav Klarić ustvrdivši kako se nada da će se Saucha uspjeti obraniti. Njegov kolega Križanić ustvrdio je kako se ovdje, ako je priča istinita, radi o vrlo prizemnom i primitivnom činu. predsjednik MIP-a Žarko Tušek rekao je kako je ovo vrlo neugodna situacija te kako želi vjerovati kako inkriminacije na račun Sauche nisu istinite.

Afera dnevnice vezana je uz nalaz revizije kojim je utvrđeno da su na ime trojice savjetnika bivšeg premijera Milanovića – Siniše Petrovića, Nevena Budaka i Slavka Goldsteina – isplaćene 532 dnevnice ukupno vrijedne 307 tisuća kuna. Na 57 putnih naloga potpis je bivšeg predstojnika Ureda Tomislava Sauche, a i isplate su reviziji postale sumnjive jer ni uz jedan putni nalog nisu predočeni računi kojima bi se oni pravdali.

Milanović se nije oglasio

Neslužbeno doznajemo da je zahtjev vezan uz aferu Dnevnice, odnosno nalaz revizije kojim je utvrđeno da su na ime trojice savjetnika bivšeg premijera Milanovića – Siniše Petrovića, Nevena Budaka i Slavka Goldsteina – isplaćene 532 dnevnice ukupno vrijedne 307 tisuća kuna. Na 57 putnih naloga potpis je bivšeg predstojnika Ureda Tomislava Sauche, a i isplate su reviziji postale sumnjive jer ni uz jedan putni nalog nisu predočeni računi kojima bi se oni pravdali. Sva trojica savjetnika tvrdila su da niti jednu dnevnicu nisu tražili niti dobili te da je netko krivotvorio njihove potpise na priznanicama za isplatu novca. Isto su ponovili u ponedjeljak svojim dokazima DORH-u, a istim se argumentom branio i Saucha koji je također s njima otišao cijelu priču prijaviti u DORH gdje je satima svjedočio.

Njegov bivši šef Zoran Milanović do danas se nije oglasio, a SDP je priopćio da je očito da se radi o krivotvorenju. Zamjerio je Oreškovićevoj vladi što nije reagirao na nalaze revizije i tvrdili su da nije riječ o političkom podmetanju.

Zanimljivo je da je Revizija unatoč ovome dala bezuvjetno mišljenje na izvješće iza rad Vlade, a na zahtjev da pojasni zašto dnevnice nemaju pokriće, odgovorio joj je u rujnu prošle godine Ured za opće poslove.

Tvrdili su da su iz ureda predsjednika Vlade dobili odgovor da je putovanja bivših savjetnika dogovarao predstojnik Saucha u koordinaciji s Milanovićem te da su savjetnici naknadno izvještavali premijera o svojim putovanjima, međutim, Neven Zelić, predstojnik ureda bivšeg premijera Tihomira Oreškovića tvrdi kako njegov ured u rujnu nije poslao nikakav odgovor na koji se poziva Ured za opće poslove niti je ikad do njega došao zahtjev da se o nečemu takvom očituje.

SDP: Prihvaćamo zahtjev za skidanje imuniteta

Iz SDP-a je stigla reakcija na DORH-ov zahtjev:

– SDP je odmah zatražio istragu DORH-a. Da bi se ona pokrenula nužno je skidanje imuniteta kolegi Sauchi te taj zahtjev SDP prihvaća. Vjerujemo u pravednu istragu državnih institucija bez političkog utjecaja. Važno je da ona bude provedena brzo jer je to u interesu Hrvatske, kolege Sauche, svih zastupnika u Hrvatskom Saboru i SDP-a.

Izvor: vecernji.hr

Prema pisanju Jutarnjeg lista Saucha je isključio mobitel pa je nedostupan novinarima. Shrvan je cijelom ovom situacijom, a njegove kolege SDP-ovci s kojima su novinari sinoć razgovarali kažu da su u šoku, ali da to ne znači da je Saucha kriv.

Odgovori

Skip to content