Lezbijska udruga Kontra i Rada Borić protiv imenovanja Iličića

U nevladinim udrugama se tijekom najveće krize broj zaposlenika povećao iznad dvadeset tisuća, dok su se milijarde iz državnog proračuna slijevale na njihove račune. Nevladine udruge, kao i spomenute manjinske, nastoje svojim djelovanjem postati presudan čimbenik u društvenom okružju. Pritom se ne biraju riječi, niti se raspravlja snagom argumenata.

Demokratsko društvo trebalo bi omogućiti pluralizam mišljenja, svjetonazora i stavova u svim njegovim dijelovima.To podrazumjeva i pravo političke opcije koja je na izborima dobila mandat birača, provoditi svoje društvene politike.

Na prvi pogled čini se nejasno kakve veze imaju lezbijske udruge i nevladina Ženska mreža Hrvatske s imenovanjem savjetnika u ministarstvu vanjskih poslova. Međutim, znajući s kakvim stavovima godinama nastupaju u medijskom prostoru, a sve o trošku poreznih obveznika, njihovo “Otvoreno pismo” koliko god bilo neprihvatljivo, nije nimalo iznenađujuće. Naime, spomenute udruge uputile su pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem traže da zaustavi imenovanje Iličića i time, “spriječi daljnje srozavanje standarda zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj”.

Ako su ičija ljudska prava u Hrvatskoj ugrožena to su prava većine stanovnika, poglavito na posao koji omogućuje materijalno blagostanje, potom na dom, iz čega proizilazi, mogućnost osnivanja obitelji, i ostanka u domovini.

U nevladinim udrugama se tijekom najveće krize broj zaposlenika povećao iznad dvadeset tisuća, dok su se milijarde iz državnog proračuna slijevale na njihove račune. Nevladine udruge, kao i spomenute manjinske, nastoje svojim djelovanjem postati presudan čimbenik u društvenom okružju. Pritom se ne biraju riječi, niti se raspravlja snagom argumenata.

Tako, spomenute udruge u pismu ističu da; ”Ilčić u javnim istupima i djelovanju zastupa isključivo stavove radikalnih vjernika i suprotstavlja se zaštiti ljudskih prava žena, lezbijki, gejeva i migranata…”

Tko su “radikalni vjernici”, koje Iličić zastupa?

Odnosi li se “radikalni vjernici” na one koji redovito idu u crkvu nedjeljom ili su “radikalni vjernici”, svi koji su se takvima izjasnili, njih 86, 28%?

U državi s izrazitom većinom vjernika djeluju i udruge poput ”Nisam vjernik”. Spomenuta udruga osnovana je neposredno pred popis stanovništva, u Hrvatskoj. Ta udruga, trebala je potaknuti ljude koji se na popisima izjašnjavaju kao rimokatolici da prestanu s takvom praksom. Rezultati popisa stanovništva bili su za njih poražavajući, no broj takvih udruga u međuvremenu je uvećan. Najpoznatija je “Protagora”, Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta. Pamtim je po skandaloznom pismu iz 2014.g. koje je pokazalo kako zlatna NGO mladež posjećuje egzotične zemlje, vozi bicikl po Islandu i jaše po divljim i neotkrivenim dijelovima Azije.

Nevladine udruge i ljudska prava

Što se tiče ljudskih prava žena, ona su ugrožena feminstičkom doktrinom koju Rada Borić, bivša savjetnica Ive Josipovića, svakodnevno propagira.Pak, prava homoseksualaca i migranata, su toliko različita pitanja, da ih samo netko, tko živi posve izvan stvarnih problema ovoga društva može zajedno spominjati. To da se Ženska mreža Hrvatske i lezbijska udruga kontra slaže s “rodnom ideologijiom” posve je logično, kao i pravo svakog drugog građana da se s tim ne slaže. No, to nikada nije bilo pitanje ljudskih prava, na što se spomenute udruge neprestano pozivaju.

Kada se spominje, “pravo na suvremeni odgoj i obrazovanje temeljenom na znanstvenim postignućima i pravima djece i mladih na objektivno i neideologizirano obrazovanje.”, pitam se je li to moguće sa sveučilišnom elitom koja se sastoji od velikog broja profesora čiji se doktorati temelje na “tekovinama NOB-a i samoupravnog socijalizma”. Mogu li danas profesori, bivši pripadnici komunističke tajne policije omogućiti “neideologizirano obrazovanje”, ili će to bolje učiniti bivši visokopozicionirani kadrovi iz perioda komunističke Jugoslavije?

O spomenutim pitanjima Ženska mreža Hrvatske, nikada nije javno progovorila. Naravno, bliska lijevim političkim opcijama, nije prosvjedovala protiv činjenice da SDP i većina parlamentarnih stranaka ima manji broj zastupnica u Saboru, nego što to propisuje zakon. To su teme koje ne zanimaju ovdašnje udruge koje se navodno bore za ženska prava. Pravo supruge Borisa Lalovca i javnosti je znati o slučaju koji je prijavljen u rujnu prošle godine, je li bilo obiteljskog nasilja ili ne. No, odgovora na ova pitanja, nema, niti se ona postavljaju.

Ukoliko žele spriječiti daljnje srozavanje standarda zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj, spomenutim udrugama bi bilo najbolje da se samofinanciraju, te o vlastitom trošku, u Hrvatskoj nastoje određivati svjetonazorsku podobnost.

Željko Sakić/priznajem.hr

1 comment

  1. Franjo Cimerman

    HRVATSKA DEMOKRŠĆANSKA STRANKA
    PODRUŽNICA ZA MEĐIMURSKU ŽUPANIJU
    Br. Sl. 7 -I/2017.g, 08. veljače 2017. g.

    SREDSTVIMA JAVNOG PROPĆAVANJA

    U povodu imenovanja gosp. LADISLAVA ILČIĆA posebnim savjetnikom potpredsjednika Vlade RH gosp. Davora Stiera, javnim priopćenjem oglasilo se par nevladinih udruga protukršćanske provenijencije. U svojim priopćenjima, oni na prepoznatljiv, nekorektan način napadaju gosp. Ilčića i kršćanske vrijednosti koje on zastupa. Istovremeno, ove skupine se predstavljaju kao «glas javnosti» i izabrani proroci suvremenosti i tolerancije, a gosp. Ilčiću predbacuju čak i da su njegovi stavovi suprotni međunarodnim konvencijama.

    Hrvatska demokršćanska stranka se ne protivi pravu ateističkih skupina da javno iznose svoja mišljenja, čak i o predstavnicima stranaka kršćanskog svjetonazora, jer promoviramo kulturu tolerancije i vjerskog pluralizma, pa tako i prava drugačijeg mišljenja pojedinaca i skupina koje ne pripadaju ni jednoj religiji. No, za priopćenje ovih udruga skrećemo pozornost na – promašenost apologetike kada se, kritizirajući kršćanska stajališta gop. Ilčića, pozivaju na nesuglasje s međunarodnom konvencijom.
    Naime, upravo Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Europe 2036 potiče kršćanske slobode. Kršćanima jamči i otvara široki prostor slobode, da u punoj mjeri zastupaju svoje stavove i sudjeluju u javnom životu, uživajući svoju vjersku slobodu mišljenja, slobodu vjeroispovijedi i svoje savjesti.
    Gosp. Ladislav Ilčić se uvijek trudio iznositi programska opredjeljenja demokršćanske politike, koja se temelje na eklezijalnom nauku i vječnim vrijednostima, te smo uvjereni da će na dužnosti posebnog savjetnika potpredsjednika Vlade doprinijeti dokidanju stereotipnih predrasuda protiv kršćana, kakve protežiraju prozvane nevladine udruge – i većoj toleranciji u hrvatskom društvu.

    Za Hrvatsku demokršćansku stranku,
    Podružnicu za Međimurje:

    Franjo Cimerman st., gl. tajnik

Odgovori

Skip to content