Spuštanjem barjaka sv. Vlaha u Dubrovniku zatvorena 1045. Festa

Barjak sv. Vlaha spustili su ovogodišnji festanjuli Luko Šoletić i Vlaho Violić / CROPIX

Spuštanjem barjaka sv. Vlaha s Orlandova stupa ispred zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku uz intoniranje Parčeve himne u nedjelju, 5. veljače zatvorena je 1045. Festa dubrovačkog zaštitnika. Riječi zahvale Bogu, sv. Vlahu i svima koji su na razne načine pomogli da četverodnevno slavlje prođe u najboljem redu, da Festa bude što ljepša i svečanija, uputio je rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić.

Mons. Lučić je podsjetio kako se sedam grčkih gradova otimalo za Homera jer je on bio biser. Jednako tako se za Dubrovnik otimalo sedam država, kazao je te ih nabrojio: Venecija, Turska, Napoleonova Francuska, Austrija, prva i druga Jugoslavija te sada agresori u Domovinskom ratu.

„Otimali su se za Dubrovnik jer je on biser, jer on vrijedi. Zaboravili su jedno, kad taj Grad i taj biser vrijedi da je on svojim stanovnicima još draži i zato su spremi u svako doba, a nadamo se i u budućnosti, sve bolje ga čuvati i sve srdačnije ga braniti. A ono što sami ne možemo, mi se uzdamo u našega Parca sv. Vlaha. I govorimo ono što je pjesnik još davno rekao: ‘Sveti Vlaho, ne ispusti ovaj Grad i nas u ovome Gradu iz svoje lijeve ruke. Ne ispusti ga nigda, nigda, nigda…’, rekao je mons. Lučić i zaključio pozdravom: Živio sv. Vlaho!

Barjak sv. Vlaha spustili su ovogodišnji festanjuli Luko Šoletić i Vlaho Violić, koji su na Orlandov stup potom podigli zastavu Republike Hrvatske.
Nakon zatvaranja uslijedila je misa u zbornoj crkvi sv. Vlaha.

Prije ceremonije zatvaranja u Grad su se vratili trombunjeri, festanjuli, gradska glazba i vjernici koji su sudjelovali na misi na Gorici sv. Vlaha te su, okićeni zelenilom s Gorice, ušli u procesiji u grad. Barjaktari su još jednom povijali barjake ispred Parčeve crkve uz pljesak okupljenih vjernika, među kojima je ove godine bilo puno djece.
Predvoditelj središnjeg misnog slavlja na 1045. Festi bio je mons. dr. Egidije Živković, biskup Željeznog u Gradišću u Austriji.

MISIJA / DUBROVAČKA BISKUPIJA

Odgovori

Skip to content