Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava DORH-u prijavilo predsjednika Savjeta za nacionalne manjine

Foto: Fah

Aleksandra Tolnauera, predsjednika Savjeta za nacionalne manjine, autonomnog tijela koje raspodjeljuje sredstva manjinskim listovima, pa tako i srpskom tjedniku Novosti, Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava prijavilo je DORH-u.

Kao primjer govora mržnje, što je kriterij po kojemu bi se Novostima trebalo obustaviti financiranje (po 16. točki propozicija za dodjelu sredstava), navodi se “nedavno objavljena fotomontaža dr. željke Markić s hitlerovskim brkovima”, koja predstavlja “širenje lažne i uznemirujuće vijesti (da je dr. željka Markić /pro/fašist) i širenje netolerancije”.

Ako ta fotomontaža za pravosudni sustav Republike Hrvatske ne spada u domenu govora mržnje te širenja lažnih i uznemirujućih vijesti, onda se Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava pita – “Nalazi li se tjednik ‘Novosti’ izvan i iznad zakona Republike Hrvatske?”.

Podsjetimo, udruga U ime obitelji nedavno je zatražila Saborski odbor za nacionalne manjine i Savjet za nacionalne manjine da ukinu sredstva financiranja tjedniku Novosti na tri godine, kako stoji u pravilniku o dodjeli sredstava, zbog promoviranja netolerancije između pripadnika različitih naroda koji žive u Hrvatskoj i govora mržnje protiv većinskog, hrvatskog naroda.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content