Rođendan zločinca i uspješne karijere ‘regionalnih’ glazbenika

Poznati branitelj Mladen Pavković prisjetio se rođendana Josipa Broza Tita i brojnih ‘regionalnih’ glazbenika koji su mu pjevali i tako izgradili svoje karijere.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Mnogi će se, 25. svibnja, na rođendan maršala zločinačke JNA, Josipa Broza Tita, jednog od najvećih masovnih ubojica u povijesti, sjetiti i „lijepih vremena“, kad su o njemu pjevali pjesme i najpoznatiji pjevači u bivšoj Jugoslaviji. Tada je bila čast pjevati Titu, i svi su se natjecali tko će bolje i ljepše to uraditi.

Danas, na žalost, većina se srami tih pjesama, ali ih se malo tko, što je poglavito zanimljivo, javno odrekao.

Zahvaljujući pjesmi „Druže Tito mi ti se kunemo“, a čiji su autori Đorđe Novković i Mira Alečković, Zdravko Čolić postao je mega zvijezda. Svi su tu pjesmi znali na pamet, a ključni stihovi su joj bili: „Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo“. Ta se pjesma pjevala u školama, na koncertima, komunističkim manifestacijama, partizanskim sletovima, pa čak i u vrtićima.. Teško da bi Čolić bio to što je sada, a da nije bilo ove pjesme.

A tko nije znao „Drugarice posadimo cvijeće“ („kuda vojska druga Tita kreće…“) u izvođenju nekada popularne, a danas zaboravljene grupe „Kamen na kamen“. Tu pjesmu strastveno je izvodila i Neda Ukraden.

Lepa Brena također dobar dio svoje bogate karijere može zahvaliti Titu i partiji. Ona i danas na svojim koncertima pjeva o Jugoslaviji. Svojedobno je snimila i spot „Jugoslavenka“ zajedno sa Vladom Kalemberom, Danijelom Popovićem i Alenom Islamovićem, pjevačem „Bijelog dugmeta“…. No, u pjesmi „Živjela Jugoslavija“ ona „ori“: „Tu je rođen maršal Tito, naše ponosno, ko heroja cio svet ga zna, blago zemlji što ga ima, pamtiće se vjekovima, živjela Jugoslavija“.

Pjesme o Titu izvodili su i takvi glazbenici kao što su bili oni u „Teškoj industriji“, koje je predvodio Seid Memić Vajta. Njihovi koncerti obično bi završavali stihovima: „Sva moja ljubav, pod ovim suncem, je za Tita, i nikada ona, na drugog, da pređe neće“.

No, tko zna je li bi i danas Đorđe Balašević bio to što jeste da nije napisao i s grupom „Rani mraz“ na desetine tisuća puta otpjevao: „Računajte na nas“. Ta pjesma se i danas povremeno čuje na partizanko-komunističkim dernecima, a kako i ne bi kad Balašević pjeva: „U ime svih nas iz pedeset i neke, za zakletvu Titu ja spjevao sam stih, ne spominjem prošlost i bitke daleke, jer rođen sam tek poslije njih“.

U „ulizivanju“ Titu (takvo je bilo vrijeme) proslavio se i tko drugi nego – Oliver Dragojević. Pjesmu „“Tito i prva proleterska“ za njega je napisao Kornelije Kovač, koji je s Korni grupom bio iznimnom popularan s pjesmom „Ivo Lola“.

No, da se ne zavaravamo, nema tko od poznatih u vrijeme komunizma nije pjevao Titu! A danas se, kako rekosmo, srame toga! Pjesmu „Živi Tito“ izvodila je grupa „Srebrna krila“, „Digni svoju ruku, druže“ Zlatko Pejaković, „Balada za starog“ Novi fosili, „Popevka za Jožu“ Zvonko Špišić, itd. i tako redom.

Nitko, ali baš nitko od njih do 1990. nije pjevao o hrvatskoj Domovini!

Većina je na svojim koncertima pjevala i „narodne“ pjesme“ poput „Ide Tito preko Romanije“, a poglavito „Druže Tito, ljubićice bijela“ i „Lijepo ti je druga Tita kolo“.

Svi bi oni danas rekli: Što ćeš, takvo je bilo vrijeme!”

Mladen Pavković

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Izvor: ovdje

1 comment

  1. Ćiro

    Nije se čuditi, pivali su je svi drugovi i drugarice i drug Franjo Tuđman, ne samo da je pivao pisme, on je držao i titinu sliku i statua u uredu na Pantovčaku. Danas “pričaju” da nemožeš ni u Crkvu, ni Papi u rim, ni u Raj ako nisi bio član skj i imao komunističku knjižicu. Čujem da se u početku devedesetih dao popust za one koji nisu bili u partiji , da bi se spasili i Raja dočepali, moralo se uzeti partijsku knjižicu Hdz ili SDP, ito sam profula, znači moram zivjeti u mraku! Bolje i to nego sa satanistima tikve saditi!

Odgovori

Skip to content