NISU BAŠ SVI U HDZ-u ODUŠEVLJENI DOGOVOROM S HNS-om

HDZ je miran, ima stabilnu većinu, 78 ruku, rekao je izvor blizak premijeru Andreju Plenkoviću jučer u vrijeme stanke pregovora koje su u Banskim dvorima vodili s HNS-om.

– Razgovara se, sve ide u dobrom tonu, nema nervoze – uvjeravao nas je sugovornik koji je dodao kako nije siguran hoće li u petak biti glasanje o novim ministrima, ali se “ide u tom smjeru”, piše Jutarnji list.

Drugi član HDZ-a rekao je kako očekuje da u petak ujutro u Saboru budu predstavljeni ministri, znanosti i obrazovanja, pravosuđa i unutarnjih poslova, ali ako se to i ne dogodi u petak, neće biti nikakvih problema te će vjerojatno sve biti dogovoreno u sljedećih nekoliko dana.

Prema informacijama koje su se čule jučer poslijepodne, HNS je umjesto tri, koliko se prije spominjalo, ipak dobio dva ministarstva, obrazovanja i graditeljstva, dok pravosuđe ostaje HDZ-u.

– Mislim da bi HNS mogao dobiti neko mjesto među državnim tajnicima, a u igri su i mjesta u upravama nekih javnih poduzeća. javna poduzeća su zapravo HNS-u i važnija od ministarstva – procijenio je jedan član HDZ-a blizak vrhu, ali nije precizirao o kojim bi javnim tvrtkama mogla biti riječ.

– Vidjet ćemo – kazao je kratko.

Iako sugovornici iz kruga Andreja Plenkovića ističu kako su u HDZ-u svi zadovoljni zbog saveza s HNS-om i zbog toga što se vjerojatno neće ići na nove izbore, neki članovi su protekla dva dana ipak izražavali neslaganje s nekim premijerovim potezima.

Ponajviše kad je riječ o tome da HNS dobije Ministarstvo obrazovanja i vodi kurikularnu reformu. Prvi se protiv toga, podsjetimo, na Predsjedništvu HDZ-a još u ponedjeljak izjasnio Miro Kovač, a sličan je stav tada iznio, navodno, i Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić. I u saborskim je kuloarima više HDZ-ovaca reklo kako se ne slažu s tim da se obrazovanje dodijeli HNS-u, prenosi Jutarnji.

Nekima su, kako su rekli, najviše zasmetale najave da bi se Boris Jokić mogao vratiti na mjesto voditelja tima za provođenje kurikularne reforme.

– Napravili smo ustupak i nije problem da Jokić bude u timu, ali smo protiv toga da bude voditelj tima. To bi nam, nakon svega, bila crvena krpa – komentirao je jedan HDZ-ovac.

Neki su bili puno oštriji kad je riječ o Ministarstvu obrazovanja.

– Zašto bi HDZ, koji je na vlasti, predao HNS-u upravljanje procesom kurikularne reforme i jednim od najvažnijih resora. Tim bi se ministarstvom trebalo baviti čak više ministara, pa i sam Plenković. Obrazovanje je prioritet – izjavio je jedan od HDZ-ovih saborskih zastupnika koji je istaknuo kako je za to da se HNS-u ponudi neki drugi resor, a obrazovanje ostavi u rukama vladajuće stranke, odnosno HDZ-a, prenosi jutarnji.hr.

 

2 comments

  1. Anela Čuljak

    Možda su oni dobili stabilnu vladu, ali bolno eutaniziraju Domovinu i smanjuju br. nezaposlenih iseljavanjem i broj Hrv. branitelja koji ne mogu ovo psihički izdržati, pa dižu ruku na sebe. Još imamo ime i stijeg od Hrvatske. Ovo je teže izdržati, nego u u vrijeme komunizma, jer smo im bili povjerovali. Bože spasi našu Hrvatsku iz ovih dušmanskih ralja!!!

  2. Vadlja Branko

    Plenković provodi zadatke radi kojih je i postavljen na to mjesto.Prvo je uspješno zaustavio Lustraciju, i smjene veleposlanika, koje je Predsjednica zahtijevala.je
    Sada je udaljio je Bariši.e, te HNSu dao jedno od najvažnijih ministarstv,a a to je Obrazovanje
    . Time sistematski vodi politiku slabljena HDZa, da ga konačno pretvori u minornu stranku, koja ne
    bi bila opasna jugocrvenima, od kojih je Plenković postavljen da to realizira.

Odgovori

Skip to content