(FOTO) Ovo su hrvatski vojnici u Poljskoj: Opremljeni su i naoružani samo hrvatskim proizvodima

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima posjetili su u četvrtak, 28. prosinca 2017., na poljskom vojnom poligonu Benowo Piskie Training Area pripadnike prvog Hrvatskog kontingenta koji sudjeluju u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj.

Ovo je prvi službeni posjet ministra i načelnika GS OS RH hrvatskim vojnicima koji u Poljskoj borave od listopada 2017. godine.

Zapovjednik borbene grupe pukovnik Scott Cheney iz Oružanih snaga SAD-a upoznao je ministra Krstičevića i generala Šundova s aktivnostima borbene grupe u Poljskoj. Tom prilikom pukovnik Cheney pohvalio je visoku profesionalnost hrvatskih vojnika pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država u Poljskoj.

Zapovjednik 15. mehanizirane pješačke brigade Poljske vojske, postrojbe koja je nadređena borbenoj grupi NATO-a, brigadni general Jaroslaw Gromadzinski, istaknuo je kako izrazito cijeni sudjelovanje Hrvatske i angažman hrvatske vojske u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj.

vojska poljska2

Ministar Krstičević naglasio je: „Drago mi je sto sam posjetio naše vojnike u Poljskoj u ovo blagdansko vrijeme. Uvjerio sam se da ste pravi tim. Cijenim sve što radite za Hrvatsku i kako profesionalno i ponosno predstavljate Hrvatsku u Europi. Ova misija za Hrvatsku vojsku je značajna zbog zajedničke obuke s partnerima i saveznicima, zbog interoperabilnosti i razmjene iskustava.“

Ministar je istaknuo kako je hrvatsko sudjelovanje u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti još jedna potvrda da je Hrvatska predana NATO saveznica. Isto tako, naglasio je da pobjednička Hrvatska vojska ima ogromno znanje i iskustvo koje može podijelili s partnerima i saveznicama u misiji, te da sudjelovanje u zajedničkoj obuci pomaže u razvoju sposobnosti hrvatske vojske. Ministar je podsjetio i kako su Hrvatski vojnici u potpunosti opremljeni i naoružani hrvatskim proizvodima. „Slika koju ostavljate u Poljskoj je jako važna i hvala vam što na najbolji mogući način promičete Hrvatsku vojsku u Europi“, rekao je ministar pripadnicima prvog Hrvatskog kontingenta u Poljskoj.

Ministar Krstičević uvjerio se u dobre uvjete smještaja hrvatskih vojnika, te izrazio zadovoljstvo viđenim.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov također je izrazio iznimno zadovoljstvo uvjetima život i rada pripadnika hrvatskog kontingenta u borbenoj grupi u Poljskoj. U svom obraćanju pripadnicima general Šundov je rekao: „Ostanite i dalje profesionalni. Ovo je izvanredna prilika za stvaranje novih iskustava, vama koji ste pravi slijednici topnika iz Domovinskog rata. Čestitke i na velikim sportskim uspjesima i izvrsnoj spremnosti.“

Zapovjednik prvog Hrvatskog kontingenta, bojnik Ivan Užarević tom je prigodom istaknuo kako su sve zadaće kontingenta odrađene uspješno i profesionalno. „Zadovoljni smo suradnjom s našim kolegama iz država članica NATO-a“ naglasio je bojnik.

Prigodom posjeta Ministar Krstičević i general Šundov su pripadnicima Hrvatskog kontingenta podijelili novu sportsku opremu i zaželjeli im puno uspjeha u novoj godini.

vojska poljska3

U Poljskoj se trenutno nalazi 71 pripadnik Oružanih snaga RH s bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa SVLR Vulkan. Od svog dolaska u Poljsku, pripadnici prvog Hrvatskog kontingenta uspješno su proveli dva bojeva gađanja s bitnicom višecijevnih lansera raketa Vulkan, gdje su pokazali visoku razinu profesionalnosti i uvježbanosti.

Također, pripadnici hrvatskog kontingenta tijekom svog dosadašnjeg boravka u Poljskoj sudjelovali su, zajedno s pripadnicima kontingenata drugih nacija, u sportskom natjecanju gdje su osvojili prvo mjesto u malom nogometu, a bili su angažirani i u humanitarnoj akciji “Toy Drive”. Riječ je o akciji prikupljanja igračaka i školskog pribora za djecu koja se nalaze na liječenju u bolničkim ustanovama, za djecu u sirotištima te za vrtiće i škole u lokalnoj zajednici. Prikupljena sredstva podijeljena su odabranim ustanovama u šest poljskih gradova uoči božićnih blagdana.

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content