Vrijedi li i za Split obveza odvajanja otpada? Izgleda da zaista ne vrijedi

Na portalu Hrvatske udruge Benedikt objavljen je 27. listopada prošle godine članak pod nazivom Vrijedi li za Split obveza odvajanja otpada od 1. studenog?

Davno je prošao 1. studenoga (rok za obveznu primjenu Uredbe o odvojenom prikupljanju otpada), ali prošao je i 1. veljače (rok za prilagodbu od tri mjeseca u kojem su razdoblju tvrtke zadužene za čistoću morale odrediti način naplate odvoza i dostaviti kante za razvrstavanje, a trebalo je krenuti i kažnjavanje svih koji će sve vrste smeća stavljati na jedno mjesto).

IMG-20171026-WA0032

Pa da odgovorim na postavljeno pitanje: Izgleda da za Split, bolje rečeno za splitsku Čistoću ti rokovi zaista ne vrijede.

Ne samo da naši stanovi nemaju posude za odvojeno prikupljanje otpada, a i na mjestima predviđenima za kontejnere nemamo odgovarajuće kontejnere za odvojeno odlaganje otpada naglašeno obojene različitim bojama i prigodno oslikane, nego:

  • u poštanskom sandučiću, ni nakon tri mjeseca, ne nalazimo letke s uputama kako se ponašati,
  • u našim tiskovinama nema odgovarajućih promidžbenih članaka,
  • na radiju i televiziji nemamo edukativnih prigodnih emisija, niti promidžbenih spotova,
  • u Čistoći nema visoko pozicionirane odgovorne osobe zadužene za ovu tematiku (ili mi to ne primjećujemo),
  • panoi, koji uokviruju grupu kontejnera, i dalje su “bezbojni” više smetaju nego što pomažu jer zaklanjaju pogled na kontejnere (kada ih ima) za odvojeno odlaganje – na njih su mogli staviti barem nalijepnice u boji, itd.

IMG-20171026-WA0035

U ova prošla tri mjeseca stanje se baš niti malo nije promijenilo.

I opet isti zaključak: “Štošta se moglo, ali eto nije”.

Izvor: Kornelij/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content