Don Mladen Parlov: Isus je ženi vratio njezino iskonsko dostojanstvo

Mi kršćani svaku smo stvarnost pozvani promatrati Kristovim očima, u Kristu pa tako i „pitanje žene“.

Zanimljivo u evanđeljima nailazimo na Isusove susrete s različitim ženama, sveticama i grješnicama, ali nikada, baš nikada ne nalazimo nijedan Isusov prijekor ili prigovor ženi. On je ženi vratio njezino iskonsko dostojanstvo koje joj je Bog udijelio po stvaranju, da s mužem bude jedna duša i jedno tijelo; jednakopravna mužu, u svome dostojanstvu i svome poslanju. Jednakopravna ne znači ista. Njih dvoje različitih postaju jedno.

Evanđelja nam nude još nešto; nude nam lik ostvarene žene, nude nam lik Žene, lik Bležene Djevice Marije. Ona, jer je bila Djevica, srcem usmjerena i uronjena u Boga, mogla je postati Majka; a jer je Majka u istinskom i najdubljem smislu riječi (Ona koja daje Život, Nova Eva), ostaje trajno Djevica (trajno Bogu usmjerena i posvećena). Eto najdubljeg zvanja svake žene: biti djevica, tj. u srcu čuvati usmjerenost prema transcendentnom, prema čistoći, prema vrednotama, da bi doista mogla postati majka, nositeljica života, roditeljka, odgojiteljica, Božja suradnica u gradnji novoga svijeta.

Po onome što je u svojoj biti i mogućnosti žena je bogolikija od muškarca. Kako su nam potrebne žene spremne biti djevice i majke; odgojiteljice i čuvarice života; žene spremne s Bogom graditi civilizaciju ljubavi. Drage žene, djevice, majke, neka vas sve zajedno blagoslovi dobri Bog, koji je su svome otajstvu božanskog života i Otac i Majka.

DON MLADEN PARLOV / MISIJA

Odgovori

Skip to content