Domovinski rat: Boj za Karadžićevo, 9. studenoga 1991.

Tijekom pokušaja proboja obruča oko opkoljenog Vukovara 9. studenoga 1991. pripadnici specijalne policijske postrojbe iz Varaždina izveli su pogibeljan napad na selo Karadžićevo.

Operacija nije od početka krenula kako je bilo dogovoreno; naime, nisu se uključile druge postrojbe koje su to bile dužne učiniti. Prije početka akcije izostala je I minobacačka potpora.

“No, najveći šok slijedio je nakon prodora specijalaca u selo. Naime, u dvodnevnom izviđanju Rode su ustanovile da Karadžićevo uz pobunjene Srbe brane manje snage 12. Proleterske mehanizirane brigade JNA, koje nisu trebale biti zapreka dobro organiziranom napadu iz tri smjera. No, očito je da su Srbi dobili informacije o napadu, pa su obranu Karadžićeva ojačali tenkovima, topništvom i teškim strojnicama.”

Srbi su očito znali za akciju pa su pripremili zasjedu. Policajci su se izvlačili iz zasjede, pri tome su im pomagali pripadnici ZNG-a. Poginula su četvorica policajaca, jadan se vodi kao nestali, jedan je bio zarobljen, a 29 pripadnika Roda je ranjeno.

Napadi na Paški most

8. i 9. studenoga 1991. bili su najteži dani u seriji zračnih napada na Paški most. Maslenički i Paški most bili su cestovne poveznice juga i sjevera Hrvatske. Nakon rušenja Masleničkog mosta 21. studenoga 1991. Paški most bio je jedina cestovna poveznica sjevera i juga Hrvatske i zbog toga je od listopada bio meta napada zrakoplova JNA. Most i trajektno pristanište Miletići su napadnuti sa šest zrakoplova, gađani su trajekti i kolone vozila, ali i civili koji su se ondje zatekli, pri čemu ih je dvoje poginulo, a veći broj ranjen. Protuzračna obrana uspjela je srušiti jedan avion pa su uskoro ovako drski napadi na Paški most prestali.

Foto: Varaždinski.hr

Dr. Marko Jukić

Skip to content