Split: STEPINČEVO U KAPELI NA LOVRETU 2023.

  • Written by:
Hrvatska udruga Benedikt proslavila spomendan, velikog sina naše Domovine, mučenika vjere, blaženoga Alojzija Stepinca Kapela Školskih sestara franjevki na Lovretu dočekala je dojmljivom vedrinom, kao i uvijek, okupljene članove i prijatelje Hrvatske udruge Benedikt kako bismo, združeni u molitvi s mnoštvom vjernika u Domovini i diljem svijeta, molili zagovor blaženoga Alojzija.

Ulazna pjesma sestara franjevki najavila je svečanost misnoga slavlja i predvoditelja fra Kristiana Stipanovića, župnika svetišta Gospe od zdravlja u Splitu.

Evanđelje iz Knjige Postanka 3, 1-8 , bila ja prigodna poveznica s iskustvom kušnje u životu našeg blaženika i njegovom odanom služenju Bogu.

„Poruka nas poziva na razmišljanje kako se čovjek u kušnji može oduprijeti zlu i
prijetvornosti zloga i kako kušnja može biti proslava.. „ U Tebe se Gospodine uzdam“, punina snage koju je primao svojim vjerom poslana je svima nama porukom biskupskog načela. Ona je vodilja u blaženikovom predanom služenju Bogu, puku i domovini.

Bila su to opaka i opasna povijesna vremena kada su se lomili svjetovi u
sudaru mračnih ideologija, kada je čovjek bio na kušnji da se odvoji od Boga, a blaženi Alojzije pod neumoljivim pritiskom komunističkoga bezumlja, odvoji od rimske Crkve.

Ali, Božji duh je bio na djelu i njegova milost i krepost kojoj je Alojzije bio
otvoren širinom svoga srca i dubinom svoje duše. To je milosni dar kreposti koja nas oslobađa zatvorenosti prema Bogu, koji iznova ponavlja i nama danas „ Effata“,
otvori se čovječe Božjoj ljubavi! Samo je u Bogu naša sreća.“ Nadahnut, poručio nam je propovjednik.

Poznate su nam Stepinčeve riječi:„Što dulje živim, to te više ljubim, Crkvo Božja“.
Stepinac je bio otvoren Božjem duhu, vjeran Crkvi, u svojoj savjesti pronalazio
odgovore rješenja u brojnim kušnjama, dvojbama, teškoćama svakodnevnice sve do posljednjih riječi izgovorenih na zemlji prije 63 godine u sužanjstvu u svojem Krašiću, „Fiat voluntas tua“.

„ U tom zgusnutom vremenu mraka i bola, jauka i smrti nadbiskup Stepinac slijedio
je u svojoj savjesti tri svjetla: vjeru, nadu i ljubav…“riječi su blagopokojnog kardinala Franje Kuharića.

„U povijesti Katoličke crkve postoje osobe koje je Providnost darovala Božjem narodu da mu budu čvrsto uporište, zaštita i svjetionici u olujama života. I što vrijeme više odmiče od njihove smrti, oni izrastaju u gigante koji nadilaze prostor i vrijeme u kojem su djelovali. Njihova zvijezda nikada ne zalazi. Naprotiv, ona je iz dana u dan sve sjajnija, a mladim naraštajima sve bliža i privlačnija. To je sudbina kršćanskih mučenika, svetaca, velikana vjere i duha. Jedan od njih je blaženi Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, kardinal i mučenik“.

Riječi su kardinala i tadašnjeg pročelnika kongregacije za nauk crkve Gerharda
Ludwiga Mullera kada je 2016. posjetio Hrvatsku.

Blaženi Alojzije, moli za nas!
Margita Vučetić/ Hrvatska udruga Benedikt

Skip to content