VRAPČE: Živi zakopani!

Mladići u Vrapču kažnjeni izolacijom, otpale im trepavice, dobili plikove
Dr. Radovančević ne može se načuditi svojim kolegama u Vrapču i činjenici da mog brata ne puštaju na slobodu. Dr. Vesna Leher, koja je također utvrdila da je Ivan zdrav, zgraža se nad svime, ističe sestra Ivana Mihaljevića

Nakon što su zviždači i aktivisti predvođeni Vesnom Balenović, savjetnicom hrvatske predsjednice za zviždače, zajedno s članovima Živog zida i članovima obitelji prisilno liječenih mladića, održali dva prosvjeda zbog zatočenih zdravih mladića u ludnici, dečki zbog kojih su oni prosvjedovali, kažnjeni su dugotrajnom izolacijom u bolnici u Vrapču!

Prvi je prosvjed, da podsjetimo, održan sredinom travnja ispred same psihijatrijske bolnice Vrapče, a drugi je održan prošli tjedan ispred Županijskog suda u Zagrebu te ispred sjedišta DORH-a.

”Moj brat je za kaznu završio u izolaciji i bilo mu je grozno. Prestao je piti lijekove, no dr. Haid mu je rekao da ih opet počne uzimati pa će brzo kući. Brat je, željan doma i obitelji, počeo uzimati lijekove i sada mu otpadaju i trepavice s drugog oka, a dobio je i plikova na licu od tih ‘lijekova’ kojima ga liječe. Naravno da su ga prevarili i da nije pušten na slobodu. Već dva mjeseca, osim toga, čeka drugi nalaz psihijatrijskih vještaka. No, nalaza nema, pa nema. Odvjetnica Sloković pisala je požurnicu Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, no opet ništa. Očito da i s tim, za kaznu, sada odugovlače. Sve institucije su izvještene o zlostavljanju mladog dečka, no nitko nosom nije tamo ni provirio. Dr. Radovančević, psihijatar koji je vještačio Ivana, ne može se načuditi svojim kolegama u Vrapču i činjenici da mog brata ne puštaju na slobodu. Dr. Vesna Leher, koja je također utvrdila da je Ivan zdrav, zgraža se nad svime. No, sve uzalud. Već godinama ubijaju jedan mladi život, a tobože ga liječe. Obitelj daje sebe da ga dobije natrag, ali oni ne daju. Ne znam što da radimo”, očajna je Ivana Mihaljević, brižna sestra zatočenog Ivana Mihaljevića, kojega je prijava bivšeg suradnika UDBE, stajala slobode i koji već gotovo četiri godine ne izlazi iz psihijatrijske ustanove, iako je čak desetoro nezavisnih vještaka utvrdilo da je zdrav i neopasan za okolinu.

I Ivan Pranklin, drugi mladić koji je u Vrapču završio jer se zamjerio moćnicima na Općinskom kaznenom sudu na kojem je bio sudski dostavljač i gdje su ga počeli prozivati i maltretirati zbog njemačkog porijekla u vrijeme izbijanja afere Lex Perković, u svojevrsnoj je izolaciji.

”Već petnaest dana Ivan ne uzima terapiju i za kaznu ne smije više van, na dvorište. No, osjeća se dobro. Zbog njegovog slučaja žalili smo se i Vrhovnom i Ustavnom sudu, no odgovora nema”, ističe i Ksenija Pranklin, sestra zatočenog Ivana Pranklina.

Valja ovdje napomenuti da je Ivan Pranklin, da bi postao sudski dostavljač uskočkih predmeta, morao proći rigorozne zdravstvene testove, pa je u najmanju ruku čudno kako je odjednom, u trenutku kada ga je ‘na zub uzeo’ sudac Marko Benčič, odjednom duševno obolio.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content