Nemirni duh armenskoga domoljuba

               Moje ime – borba,
              moj konac – pobjeda     

                                 (Garegin Ter-Arutjunjan)

     Armenski narod od pamtivijeka je bio u stalnoj borbi za samoodržanje i uspostavu svoje države, imajući prečesto za neprijatelje sile i vojske mnogo veće i jače od svojih. To je i bilo razlogom da su na oltar armenske slobode položene nebrojene žrtve. Najzaslužnije domoljube narod je očuvao u svojem sjećanju i štovanju. Mnogi su narodni vođe, zaslužnici te junaci bili ili ostali bezimeni. O njima u nedavnoj prošlosti nisu pisali. Spomenut ćemo jednoga od takvih armenskih domoljuba koji je cijeli svoj život  posvetio borbi za uspostavu samostalnosti svoje domovine – Armenije.

     Garegin Ter-Arutjunjan (1886. – 1955.), armenski je vojskovođa, državnik te publicist. Rodio se je u obitelji svećenika 1. sječnja 1886. god. u selu Kznut Nahičevanskoga kotara Ruskoga imperija. Osnovnu rusku školu završio je u Nahi- čevanu, a gimnaziju u Tiflisu. Upisao se je na Pravni fakultet Sankt- Peterburgskoga sveučilišta. Nakon dvije godine izobrazbe, unatoč izvrsnim uspjesima, napušta Sveučilište u Sankt Peterburgu te se posvećuje služenju idealima nacionalno-oslobodilačkoga pokreta. Godine 1904. stupa u redove Armenske revolucionarne federacije Dašnakcutjun koja se je borila protiv turskih okupatora. U Salmasu (Iran) studira na vojnom ušilištu, a kasnije završava časničku školu Dmitrija Nikolova u Sofiji, dobivši čin potporučnika bugarske vojske. U organizaciji  Dašnakcutjun prima stranački pseudonim Nžde što znači armenski – skitnica. Sudjeluje u iranskoj revoluciji (1905. – 1911.) i Prvom balkanskom ratu (1914. – 1918.) protiv Turske. Odlikovan je medaljama i ordenima uključujući nagrade Bugarske i Grčke.

     Godine 1918. – 1921. u Zakavkazju se bori za samostalnu Armeniju protiv turskih, azerbajdžanskih postrojba te Crvene armije. Glavni je cilj bio uspostava armenske države na njezinom povijesnom i etničkom području. 25. prosinca 1925. god., na kongresu koji je održavan u Tatevskom samostanu na oslobođenim područjima Zangezura (Sjunika) proglašuje Autonomnu Sjuniksku republiku. Stječe stari armenski naslov – sparapet (vrhovnik). Kasnije, 27. travnja 1921. god. sudjeluje u utemeljivanju Republike Gorska Armenija – Republika Armenija. Garegin Ter-Arutjunjan postaje prvi predsjednik vlade (što je poslije prepustio Simonu Vracjanu), vojni ministar te ministar vanjskih poslova, zatim ponovno vojni ministar.

Mladi Armenci kraj groba Nžde na brdu Hustup.     Nakom pada Republike Armenije Garegin Nžde emigrira zajedno s dašnacima (dašnaci – dragovoljci u postrojbama dašnacke vojske, članovi stranke Dašnakacutjun) u Bugarsku gdje stječe bugarsko državljanstvo. Ljeti 1933. god. odlazi u SAD. U SAD-u je počeo formirati mladežnu organizaciju Dašnakacutjun (Federacija armenske mladeži). Godine 1937. prekinuo je odnose s Dašnakacutjunom i preselio se je u Njemačku gdje se je pridružio nacističkomu pokretu, dobivši čin generala. Zajedno s Drastamatom Kananjanom (nadimak – Dro) formiraju od pretežno aremenskih ratnih zarobljenika postrojbe za “oslobođenje“ Kavkaza od sovjetskoga gospodstva“.

     Godine 1944. uhitila ga je u Sofiji sovjetska protuobavještajna organizacija Smerš i prebačen je u Moskvu. 24. travnja 1948. god. osuđen je na 25 godina zatvora. Umro je 21. prosinca 1955. god. u zatvoru grada Vladimir. Jezikoslovac Vardan Arakeljan 1983. god. premješta  posmrtne ostatke G. Ter-Arutjunjana u Armeniju. Pokopan je u podnožju planine Hustup u Sjuniku (Kapan). Dio praha čuva se u samostanu Spitakavor. U čast Garegina Ter-Arutjunjana nazvani su trg i metropostaja u glavnom gradu Armenije Erevanu.

     Garegin Ter-Arutjunjan je napisao sljedeća djela: Borba djece protiv otaca (1927.); Sedam zavjeta mojim suborcima; Vlastiti životopis; Etnovjera; Narod koji ispovijeda hrabrost-arijanstva; Moj kredo; Otvorena pisma armenskim intelektualcima .

     Garegin Ter-Arutjunjan je autor sljedećih domoljubnih izreka:

– Najsvetije djelo duha je domovina.
– Nikada i nigdje bez duhovne domovine.
– Domovina živi domoljubljem i umire zbog njegove odsutnosti. Naš je narod bez domoljublja isto što je tijelo bez duše.
– Domovinu treba voljeti neovisno o političkom režimu te našim političkim uvjerenjima.
– Samo narodi koji su sposobni na duševne potrese imaju snage za obnavljanje. Duševno su bolesni narodi koji su nezadovoljni svojom domovinom.
– Odgoj branitelja domovine je osnova našega spasenja.
– Materinska zemlja jednoga naroda ne može postati vječna domovina drugoga.
– Za narod koji je ostao bez domovine najveći i sveti cilj je preporod domovine.
– Zemlja je zemljopisni oklop domovine. Domovina je duh naroda koji obrađuje ovu zemlju, njegovu kulturu.
– Poginuti za domovinu je domoljublje.
– Jedan za drugim idu domoljublje i čovjekoljublje. Samo nacionalist može ljubiti i čovječanstvo.
– Ubiti povijest naroda, pokoriti duhovnu domovinu naroda – premašuje ljudsku snagu.
– Nema većega oskvrnuća negoli zlonamjerno iskrivljivanje povijesti vlastitoga naroda.
– Nacije su najviše stradale i stradat će zbog svojih rulja.
– Ako kultura nije nacionalna – nije kultura, ako nacija nije kulturna – to nije nacija.
– Nacionalna literatura je naše duhovno more u koje utječu rijeke rodovske duše.
– Oduvijek su Armenci i kršćanstvo činili jednu cjelinu. Njihova je sudbina slična.
– Pobjeđuje uvijek onaj, tko je već pobijedio sebe, tj. pobijedio je u sebi strah od smrti.
– Osoba je ćudoredno beznačajna kada joj ne dostaje osjećaj narodnoga ponosa.
– Sudbinu naroda tražite na dlanovima matere2.

1 http://ru.wikipedia.org/wiki;http://www.fedayi.ru/njdeh.php; http://nzhdeh.narod.ru/;http://www.yerkramas.org/2012/02/16/otkrytye-pisma-armyanskoj-intelligencii-garegin-nzhde/
2 http://ru.wikiquote.org

Za: benedikt/HKV      Artur R. Bagdasarov, Moskva

Odgovori

Skip to content