Milanović ukida Linićeve predstečajne nagodbe? SLAVKO LINIĆ: Predstečajne nagodbe idu dalje!

Više izvora iz Vlade navodno potvrdilo da je ukidanje predstečajnih nagodbi samo pitanje dana, najviše tjedana

Institutu predstečajnih nagodbi, kako se čini istekao je rok trajanja, piše Novi list, navodeći da u Ministarstvu financija, polako pripremaju ukidanje te mogućnosti za tvrtke koje se nađu u poteškoćama.

Iako je više izvora iz Vlade potvrdilo da je to samo pitanje dana, najviše tjedana, kad će se to dogoditi, zasad svi nerado govore o tome zašto je tako naglo odlučeno da je predstečajnoj nagodbi istekao rok trajanja.

Navodno odluka o tome da se baš sada ugase predstečajne nagodbe nije donesena u Ministarstvu financija, nego u Banskim dvorima, odnosno institutu predstečajne nagodbe presudio je sam premijer Zoran Milanović. On je navodno za provođenje tog zadatka zadužio potpredsjednika Vlade Branka Grčića, a ne ministra financija Slavka Linića, čije je ministarstvo osmislilo i provodi predstečajne nagodbe, što ponovno otvara pitanje pozicije ministra financija Slavka Linića u Vladi.

Kako je jutros najavljeno u zadnji trenutak, ministar financija Slavko Linić sa suradnicima održat će danas konferenciju za novinare u 11,00 sati u Ministarstvu financija. Tema? Predstečajne nagodbe!

Naravno, to ne znači da Linić ima namjeru govoriti o ukidanju instituta predstečajnih nagodbi (iako će ga novinari to svakako pitati). naime, trenutno je velika tema rovinjska Mirna, koju se tjera u stečaj iako dobro posluje, nakon što predstečajna nagodba nije uspjela jer je Ministarstvo financija odbilo predloženi model kojeg je nudila tvrtka Geneza, a istovremeno nije do kraja prezentiralo navodni prijedlog koprivničke Podravke.

 

Slavko Linić: Predstečajne nagodbe idu dalje, a premijer neka objasni odnos sa mnom!

‘Ako sam kriminalac, prijavite me!’

Ministar financija Slavko Linić održao je u međuvremenu konferenciju za medije na temu predstečajnih nagodbi, kako bi otklonio sumnje u sukob s premijerom Zoranom Milanovićem, ali i da bi potvrdio kako ovakav stvoreni sustav ide dalje.

– Postupak će biti duži koji mjesec, ali zadržat ćemo bitnu efikasnost koju nam treba, rekao je Linić upitan hoće li doći do promjena u duljini postupka – najavio je Linić.

Potom je krenuo govoriti o problemima koje ima i koliko je teško u situaciji koja ga je dočekala obaviti posao na pravi način. Po Liniću, prepreka je previše, ali čine sve na najbolji mogući način, po zakonu i bez pogodavanja ikome.

– Ukupna zaduženja i blokirani računi dostigli su razinu 44,6 milijardi kuna. To je vrijeme kad nije bilo gospodarske mjere, bez intervencije države izgubili smo kontrolu, a 2012. vam je pokazala da se taj proces neplaćanja nije zaustavljao. Da nismo krenuli s tom mjerom taj trend nelikvidnosti i neplaćanja se ne bi završio – rekao je ministar financija.

Njegov zamjenik Boris Lalovac ponudio je još brojki koje sugeriraju kako su trenutna rješenja najbolja.

– Trenutno je otvoreno sto stečajnih postupaka koji traju više od pet godina, i tu imamo vrlo lošu naplatu. Neki stečaji traju i po deset godina. U predstečajnim nagodbama prvi put svi vjerovnici sjedaju zajedno za stol, skoro 55 milijardi kuna je prijavljenih obveza, ukupno preko šest tisuća predmeta. Trgovački sudovi su potvrdili 795 slučajeva – kazao je Lalovac.

Iako nitko ne zagovara ukidanje ovakvih procesa, problem je u transparentnosti, odnosno provedbi zakona. Previše je sumnjivih poteza, ali o njima Slavko Linić nije mnogo govorio, samo se obrušio u svom stilu na kritičare.

– Evo na što svodimo mjeru Vlade, oni koji su protiv sve pretvaraju u kriminal. Izmišlja se kriminal tamo gdje ga nema. Ako netko sumnja da ga ima neka podnese kaznenu prijavu Državnom odvjetniku pa neka se zadužene institucije bave time – oštar je bio Linić i naveo da su ove mjere pokazale rezultate i da je jedino bitno što ti rezultati govore, a ne kritičari.

Nažalost, propustio je još jednom govoriti o konkretnim stvarima, pa je tako izbjegao pitanja o nagodbi Radakovića i DI Čazme, zavrzlami oko koje se nadvio val sumnje. Nije želio ni o odnosu s premijerom.

– Ministarstvo najnormalnije radi, a odnose između premijera i mene neka objasni premijer.

Autor: Politika plus

Odgovori

Skip to content