Uskrsna poruka biskupa Uzinića

Slaviti Uskrs znači slaviti Boga, koji nam je u Isusu Kristu objavio da u čovjeku vidi brata, a ne slugu i roba kojega će tlačiti zapovijedima

“Ovogodišnju svetkovinu Gospodinova uskrsnuća slavimo u Godini mladih i u ozračju Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se za tjedan dana dogoditi u našoj biskupiji pod geslom ‘Na slobodu pozvani’ (Gal 5, 13)”, podsjeća u uvodu uskrsne poruke dubrovački biskup Mate Uzinić te nastavlja razmišljati o slobodi koja je duboka čežnja kako čovjeka pojedinca tako i naroda. Navodi primjer izlaska Izraelaca iz egipatskog ropstva koji je za izabrani narod povijesni početak i simbol Božje vjernosti, paradigmatski događaj oslobođenja koje izvodi Bog. Dodaje tome i događaj Saveza koji je savez ljubavi i slobode između Boga i čovjeka, započet na Sinaju, ali dovršen jednom zauvijek u osobi Isusa iz Nazareta. Posebice u vazmenom otajstvu njegove muke, smrti i uskrsnuća, “u koje smo i mi uronjeni po svome krštenju” i postali dionici novoga Saveza koji nas čini slobodnima.

Biskup dalje ističe: “U ovom otajstvu pronalazimo i prava značenja proslave Uskrsa. Spoznajemo da slaviti Uskrs znači slaviti Boga, koji nam je u Isusu Kristu objavio da u čovjeku vidi brata, a ne slugu i roba kojega će tlačiti zapovijedima. Spoznajemo, nadalje, da slaviti Uskrs znači slaviti Boga i njegov poziv kojim nas poziva i prihvaća kao svoje suradnike, da pred njim stojimo uspravno, da mislimo svojom glavom i živimo svoje dostojanstvo. I da slaviti Uskrs znači slaviti slobodu”. Pritom se ne misli na onu slobodu koja ponekad izgleda poput suvišnoga prostora koji nam preostaje kad sve potrebne obveze ispunimo ili kad se nismo ogriješili o zakon, nego slobodu kojoj je jedina granica dostojanstvo drugoga čovjeka, slobodu koja nam omogućava da već ovdje na zemlji živimo ispunjeni i sretni. “Slaviti Uskrs, naposljetku, znači slaviti slobodu kao Božji dar, koji nam Bog daruje pozivajući nas da ono što smo primili darujemo drugima, da se za njih zauzimamo i zajedno izgrađujemo ovaj svijet dok ne postignemo svoje konačno ispunjenje u Bogu”.

Na kraju uskrsne čestitke biskup Uzinić posebno se obraća obiteljima koje će primiti mlade koji dolaze na Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovnik kao i volonterima Susreta “koji su sebe, po primjeru Isusa Krista, ‘oplijenili’, svjesno u nečemu sebe ograničili, da bi otvorili vrata svoga srca i svoga doma i darovali prostor svoje slobode drugoj osobi” te im izražava zahvalnost uz molitvu.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content