Objavljujemo poražavajuće podatke o stručnim kvalifikacijama najvećih HTV-ovih zvijezda!

ANALIZA STANJA NA HRT-u: – Kad bi se odredbe Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji strogo primijenile, deseci HTV-ovih zvijezda koje svakodnevno ‘obrazuju’ i uveseljavaju hrvatsku javnost trebali bi dobiti otkaz suradnje. Naime, frapantno je koliko njih nemaju visoku stručnu spremu što je preduvjet za poslove i funkcije koje obavljaju

 

Nedavno smo pisali o slučaju urednice emisije “Hrvatske uživo” Lele Knežević koju je od izvanrednog otkaza zbog nedolaska na posao osobno spašavao predsjednik države Ivo Josipović. Ni ona, iako prima plaću veću od osam tisuća kuna, nema adekvatnu stručnu spremu ni za radno mjesto novinarke na državnoj televiziji, a kamoli urednice u Informativnom programu.

Međutim, Lela Knežević tek je jedna od mnogih novinara, urednika, montažera, snimatelja i producenata na državnoj televiziji koja ne ispunjava uvjete propisane Zakonom o HRT-u za radno mjesto za koje prima plaću. I dok su stotine mladih i obrazovanih novinara na burzi i pokušavaju pronaći posao, brojni kadrovi na Prisavlju ne moraju strahovati da će zbog nedostatka temeljnih stručnih kvalifikacija za rad izgubiti radno mjesto.

U njezinoj redakciji “Hrvatska uživo” na mjestu urednika sa srednjom školom nalaze se još dvije osobe – Branko Nađvinski i Ana Jelinić. Oboje su zaposleni kao provjereni HDZ-ovi kadrovi, koji su nakon smjene vlasti 2000. godine odmah promijenili političke šinjele i postali gorljivi ljevičari i “borci” za pravdu. Primaju više od 10 tisuća kuna plaće, a radni učinak im je gotovo ravan nuli. Nađvinski jedva uspijeva odraditi dvije emisije tjedno, a koliko su loše potvrđuje njihova niska gledanost.

Ana Jelinić još je gora – tjednima nije proizvela ni minutu programa, a sama određuje kada će i koliko raditi. U prosjeku napravi dvije do tri reportaže mjesečno koje pretplatnici plaćaju više nego što je CNN svojedobno plaćao Christiane Amanpour.

U redakciji je i Saša Kosanović, koji je sa srednjom školom novinarska perjanica “Hrvatske uživo”, a najdraže mu je kada treba odraditi poslove od posebnog povjerenja poput difamacije Crkve, branitelja ili hrvatskih generala.

U desku Informativnog programa situacija je još složenija – Sanja Gvozdanović kao urednica 4. Programa HTV-a ima višu stručnu spremu. Naime, kadar kojeg je osobno na HTV dovela Mirjana Rakić završila je Višu pedagošku, ali predano odrađuje sve što joj se naredi – i sve to za plaću od 16 tisuća kuna!

Katja Biočina koja vodi dopisničku mrežu također ima srednju školu, ali znatno manju plaću – 11 tisuća kuna.

Stipe Alfier studirao je 11 godina zemljopis na Filozofskom fakultetu, ali ni to nije omelo Mirjanu Rakić da ga sa srednjom školom zaposli u prestižnoj redakciji Vanjske politike.

Robert Zuber je sa srednjom školom postao urednik, a osim plaće od 8 tisuća kuna, primao je godinama mjesečni dodatak na plaću po osobnoj odluci Mirka Galića. U međuvremenu je ipak uspio diplomirati i za to je nagrađen novim koeficijentom i plaćom od 15-ak tisuća kuna.

Danijela Trbović je sa srednjom školom vodila skoro sve mozaične i zabavne emisije na HTV-u u posljednjih dvadesetak godina. Sama se prije nekoliko mjeseci pohvalila kako je konačno u 50. godini života uspjela završiti fakultet. Vjerojatno će sada i njezina plaća biti uvećana za nekoliko tisuća kuna kako bi se i ona približila kolegama koje primaju 15 i više tisuća kuna.

U Informativnom programu trenutno su zaposlena svega dva producenta koja ispunjavaju uvjete za to radno mjesto. Imaju, naime, visoku stručnu spremu. Svi ostali su, mimo svih pravila i bez natječaja, sa srednjim školama dobili radna mjesta s prosječnom plaćom od 6 tisuća kuna. Javna je tajna kako nitko od njih već godinama nije napustio zgradu na Prisavlju pa su novinari i snimateljske ekipe prepušteni sami sebima kada odu na teren jer su se producenti izborili da posao obavljaju iz svojih luksuznih fotelja u udobnosti svojih ureda.

Situacija je još gora kada se pogleda tko je sve zaposlen na radnim mjestima montažera i snimatelja. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati oni koji su završili fakultet, iako je za njihovo radno mjesto predviđena visoka stručna sprema. Oba voditelja smjene montažera u Informativnom programu imaju srednju školu, ali i plaću od 7 tisuća kuna. Manje od 20 posto snimatelja u programu završilo je fakultete.

I dok pretplatnici redovito plaćaju sve lošiji i lošiji program, vodeća imena HRT-a ne razbijaju glavu oko svojih primanja. Bez obzira na činjenicu kako je središnji Dnevnik po gledanosti pao na najniže grane u posljednjih desetak godina, za sve lošiji program nitko ne odgovara. Ni smjenom, ni smanjenjem plaća. Možda će najavljena mjera rezanja pretplate konačno uvesti reda na Prisavlju ili će po starom dobrom običaju politički poslušnici i dalje ostati zaštićeni. Tko će, kada i kako konačno uvesti red na Prisavlju, za sada još uvijek ostaje otvoreno pitanje.

Autor: I.Babić/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content