(VIDEO) Akcija Damask – uhićen vođa vehabija u BiH Bilal Bosnić

 Bilal Bosnić uhićen zajedno s još 14 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros akciju kodnog naziva Damask, koja se izvodi na širem području BiH. U akciji sudjeluje preko 200 policijskih službenika, prenosi Hrvatski medijski servis (HMS).

U tijeku su lišavanja slobode, pretresi i pregled terena na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča) Zvornika, Bužima i Teslića s ciljem pronalaženja i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, priopćeno je iz SIPA-e.

U ovom trenutku stavljeno je pod kontrolu 15 osoba i vrše se pretresi na 17 lokacija. Iz izvora bliskih SIPA -i “Avaz” saznaje da je među uhićenima i Husein Bosnić, poznatiji kao Bilal, jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH. U prostorije SIPA-e prije pola sata je uvedena jedna, a u tijeku je privođenje još 14 osoba. U Zenici su uhićenja provedena u naseljima Drivuša, Gradišće i u centru grada. ​Uhićeni su Eduard Durguti (30​)​, Latif Talić ​(43), Muhamed Džerahović ​(​34 )​ i Mirza Kapić ​(​34)​.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela financiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi s krivičnim djelom terorizam.

Osumnjičene osobe dovode se u vezu s financiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh državljana za odlazak u Siriju i Irak, te sudjelovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a u realizaciji sudjeluje preko 200 policijskih službenika. Akcija se izvodi u suradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv kriminala u BiH, a borba protiv terorizma jedan je od prioriteta. Više detalja o akciji bit će priopćeno tijekom dana, stoji u priopćenju SIPA-e.

Izvor: narod.hr/hms

 

 

Odgovori

Skip to content