NEVJEROJATNO PONIŽAVANJE: Josipović – “Provincija zvana Mostar”?!!

Ljutnja u Mostaru: Josipoviću, nismo balkanski provincijalci

Ako je predsjednik RH Ivo Josipović htio omalovažiti izborni program HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu države Kolinde Grabar-Kitarović, učinio je to jako loše i prilično nervozno. Josipović u nedostatku vlastitog programa pokušava obezvrijediti njezin, prigovarajući s visine kako je pisan u nekoj zemlji na Balkanu u provinciji zvanoj Mostar. Naravno da je to podcjenjivački i sve nas je na Sveučilištu neugodno iznenadio. Vjerujte da ta tema zadnjih dana ne silazi s dnevnog reda u razgovorima profesora Mostarskog sveučilišta.

Uvijek toplo primljen

Kazao je to u telefonskom razgovoru prof. dr. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, koji se ovih dana našao u središtu javnosti nakon teksta u tjedniku Globus u kojemu se upravo on apostrofira kao autor HDZ-ove izborne strategije za pobjedu Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima. Prof. dr. Tomić te je tvrdnje u međuvremenu opovrgnuo, a za naš list je potvrdio kako nije nikakav autor ni HDZ-ove strategije, niti izbornog programa predsjedničke kandidatkinje.

– Kao što sam rekao, taj sam program imao u rukama, ali kao gotov tekst. Od mene se samo tražilo da dam stručno mišljenje. Vjerujem da je Grabar-Kitarović sama kreirala taj program – kaže prof. dr. Tomić.

No, bez obzira na njegovo poricanje autorstva, predsjednik Ivo Josipović ovih je dana, komentirajući program svoje rivalke, kazao kako “to i nije program, već određena fantazija“ te da su ga pisali “neki stručnjaci iz Mostara“. Prof. dr. Tomić kaže kako nema sumnje da je predsjednik ciljao na njega, ali je uvrijedio mnoge druge.

– Ivo Josipović ima pozitivnu ulogu među Hrvatima u Bosni i Hercegovini pa je način na koji se ponio iznenadio mnoge. Nekoliko je puta dolazio na Sveučilište u Mostaru i uvijek su ga studenti i profesori toplo primili. Ne znam što mu je to trebalo, izuzev u dnevnopolitikantske svrhe – kaže prof. dr. Tomić.

Konsternacija među profesorima Mostarskog sveučilišta utoliko je veća što upravo Vlada RH podržava njegov rad, za njega izdvaja novac iz hrvatskog proračuna, a od oko 16 tisuća studenata tog sveučilišta njih više od 2,5 tisuće su studenti iz Hrvatske. Čak 360 profesora Mostarskog sveučilišta, na temelju potpisanih sporazuma, dolazi s hrvatskih sveučilišta.

Kome je žao?

Unatoč relativiziranju ugleda i čestom podcjenjivanju, u Mostaru smatraju kako su to respektabilni podaci koje bi jedan predsjednik države trebao znati i o njima voditi računa. Prof. dr. Tomić kaže kako mu osobno nije žao što se našao na meti hrvatskog predsjednika. Njemu treba biti žao – poručuje Tomić.

Briga o Hrvatima iz iseljeništva, pa tako i onima u BiH, ustavna je obveza RH, a osim toga postoji i zakon maštovita naziva Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, te u području visokog obrazovanja i sporazumi između hrvatskih i Mostarskog sveučilišta.

Kada predsjednik Ivo Josipović ironično govori o stručnjacima iz Mostara koji rade programe fantazije, možda će se malo više zamisliti nad sljedećim brojkama: samo u četiri posljednje godine iz proračuna Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za Mostarsko je sveučilište izdvojeno ukupno oko 11 milijuna kuna.

No, tu je i otplata zajma za prethodna ulaganja u razdoblju od 2007. do 2010., prevedeno – otplata zajma za kampus Mostarskog sveučilišta. Samo u protekle tri godine Kukuriku vladavine, od 2012. do 2014. godine, hrvatsko je Ministarstvo financija za mostarski kampus otplatilo glavnice i kamate u iznosu višem od deset milijuna eura ili oko 76 milijuna kuna.

I rektor Zadarskog sveučilišta prof. dr. Ante Uglešić, koji je nastavnik u Mostaru, potvrđuje kako je upravo zahvaljujući pomoći iz Hrvatske, kao i kadrovima koji ondje predaju, mostarsko Sveučilište postalo jedna od najboljih BiH znanstveno-obrazovnih institucija. Ne vidim zašto se predsjednik Josipović tako ponio, nije imao razloga tako se postaviti – smatra prof. dr. Uglešić, a o svom 15-godišnjem stažu na tom sveučilištu kaže: “Osjećam se tamo kao doma!“

Svake godine sve više studenata iz Hrvatske

Vojo Višekruna, pomoćnik rektorice za nastavu i studente Mostarskog sveučilišta, kazao nam je kako se ove akademske godine broj upisanih brucoša iz Hrvatske na Mostarsko sveučilište popeo na 17,6 posto ukupnog broja upisanih.

– Što se tiče ukupnog broja studenata, zasad raspolažemo podacima iz prošle akademske godine. Tako je od ukupno 15.984 studenta Mostarskog sveučilišta, njih 2545, ili približno 16 posto, bilo iz Republike Hrvatske – kaže Višekruna, dodajući kako ta brojka neprestano raste. Sveučilište u Mostaru ima deset fakulteta i Akademiju likovnih umjetnosti.

Rektorica: Nemamo ništa s izbornim programima

Sveučilište u Mostaru ne sudjeluje u aktivnostima koje se odnose na izradu izbornih programa za predstojeće predsjedničke izbore u RH – decidirano poručuje rektorica toga sveučilišta prof. dr. Ljerka Ostojić. Rektorica nije dublje ulazila u polemiku s aktualnim predsjednikom RH i njegovim izjavama o “stručnjacima iz Mostara“, ali je u pisanom odgovoru posebno istaknula kako imaju “iznimno dobru suradnju s Vladom RH, koja se odnosi na dobrobit svih studenata Sveučilišta u Mostaru“. Podsjetila je i da profesori iz Mostara predaju i na različitim hrvatskim Sveučilištima.

AUTOR: MARIJANA CVRTILA/slobodnadalmacija.hr

 

 

 

 

Odgovori

Skip to content