Zadrta ateistica u popularnim knjigama pronašla Boga

OBRATILA SE NA KATOLIČANSTVO – Božja providnost je čudesna!

Kršćani su ljudi koji po Božjoj volji siju plodove u svemu što dohvate. Sve što “živi” kršćani čine trebalo bi biti na slavu Božju i trebalo bi služiti evangelizaciji i promicanju Božje poruke. Tako su kršćanski pisci, iako nisu pisali isključivo o Isusu, nadahnuli mnoge ljude diljem svijeta da razmisle o postojanju Boga.

Kako knjige mogu pripremiti plodno tlo za nečije obraćenje govori nam slučaj sveučilišne profesorice Holly Ordway. Čitajući svoje omiljene autore Narnije, Međuzemlja, Kralja prstenova – C.S.Lewisa i J.R.R.Tolkiena ali i druge koji su svi odreda duboki kršćani i nesvjesno je upijala kršćanski duh i tako našla svoj put ka vjeri. Bila je tako reći zadrta ateistica koja je s ponosom isticala kako je njen život produkt slijepog slučaja (a ne Božje providnosti). Vjernike je smatrala ljudima druge klase, ali negdje u prikrajku svoje duše ipak su je mučila pitanja o bitku kao i moralne dileme tipa eutanazije, abortusa… Djela Kronika Narnije, Gospodar prstenova ali i poezija isusovca Gerard Manley Hopkinsa odškrinuli su u njoj vrata transcedencije, približilo ju je to nečemu što nije mogla racionalno objasniti.

Tek nakon obraćenja postala je svjesna koliko joj je u tome pomogla ta lektira. Njeno obraćenje išlo je prvo u pravcu Evangeličke crkve ali je na kraju prigrlila katoličanstvo. “To je najbolji korak koji sam učinila u životu”, kaže Ordway i dodaje “tu sam pronašla puninu vjere i snagu sakramenta koji su stupovi bogatstva duhovnog života o kojem prije nisam niti znala da postoji.”

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content