Crkveni krugovi šokirani policijom

Crkveni krugovi šokirani policijom: Ni milicija u razdoblju komunizma nije upadala u crkve i hapsila

Ni, milicija, koliko mi je poznato niti u razdoblju komunizma nije upadala u crkve i hapsila, iako je tadašnja vlast mogla raditi što joj se prohtije. To bi pravilo, koje danas definira i Konkordat sa Svetom Stolicom, trebalo poštivati. Iznimka je jedino ako se policiju pozove u crkvu, ako ganjaju osumnjičenika pa on uđe u bogoslužni prostor ili čini nedjelo u samoj crkvi – kazao nam je iskusni crkveni pravnik iz Splita, dodajući kako niti u razdoblju iza Drugog svjetskog rata u kojem je komunistička vlast likvidirala nekoliko stotina katoličkih svećenika, vjerski službenici nisu hapšeni u crkvi, nego najčešće u župnim kućama ili javnim prostorima, noću.

– Još od srednjeg vijeka nepisano je pravilo da u bogoslužne prostore, nekoć čak i samostane državni službenici, policija ili vojska ne upadaju kad im se prohtije ili kad im to naredi civilna vlast, bez obzira o prostoru koje vjerske zajednice se radi. Naravno da je to pravilo u povijesti bilo kršeno, ali uvijek je bilo neprihvatljivo – navodi crkveni pravnik.

Upad u crkve policijskim službenicima brani i Ugovor Hrvatske sa Svetom Stolicom, koji su očito prekršili interventni policajci ulazeći u četvrtak navečer triput u crkvu svetog Marka kako bi privodili pobunjene branitelje. U nekoliko navrata odvraćao ih je isusovac Ivan Mandurić i salezijanac Damir Stojić, te grupica mladih fratara koji su kasno noću došli dati potporu prosvjednicima.

Očito je kako je crkva svetog Marka braniteljima otvorena uz dozvolu zagrebačkog ordinarija, kardinala Josipa Bozanića, koji je u priopćenju izrazio zabrinutost zbog kršenja međunarodnih ugovora u odnosu prema crkvenim prostorima, te upozorio da je za to pitanje mjerodavna nuncijatura Svete Stolice.

– Događanja pratimo molitvom, da se na miran način i razgovorom riješe napetosti i prijepori, pazeći na dostojanstvo hrvatskih branitelja, osobito onih koji su prinijeli najveću žrtvu za slobodu domovine. To uključuje i human odnos prema osnovnim životnim potrebama branitelja naročito kada su u pitanju najveći stradalnici Domovinskog rata. Osim toga, vjernici su nam se žalili da danas nisu mogli doći u crkvu sv. Marka na molitvu i liturgijska slavlja.

Molimo odgovorne da glede toga pronađu primjereno rješenje – stoji u reakciji zagrebačkog Kaptola.

U Zakonu o potvrđivanju ugovora između Svete Stolice i RH, u članku 7. stoji kako država jamči nepovredivost mjesta za bogoštovlje: crkava, kapela te crkvenih prostora. U stavku 4. tog Zakona stoji i kako nadležna tijela države mogu poduzeti sigurnosne mjere u tim mjestima i bez prethodne obavijesti nadležnih crkvenih vlasti, ako je to hitno zbog zaštite života i zdravlja ili zbog spašavanja dobara posebne povijesne i kulturne vrijednosti. Članak 12. Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica potvrđuje napisano u ugovoru sa Svetom Stolicom te govori o nepovredivosti prostora vjerskih zajednica.

– Zgrade i prostorije namijenjene obavljanju vjerskih obreda nepovredive su, osim u slučajevima i pod uvjetima i na način propisan posebnim zakonom – stoji u odredbama ovog zakona.

Stoga je interventnim policajcima za ulaz u crkvu svetog Marka bio potreban nalog s obrazloženjem na temelju kojeg policija može ući u sakralni objekt, istovjetno proceduri ulaska u privatni stan u koji policija ne može ući bez naloga.

U židovskom zakoniku, zapisanom i u Starom zavjetu stoji kako se bjegunca ne smije dirati ako se uspije uhvatiti za rog hramskog žrtvenika. Srednjovjekovno kršćanstvo je prihvatilo prastaro pravilo na način da se bjegunac u crkvi trebao dohvatiti kantuna oltara i bio je zaštićen od progonitelja. Tada bi započeli pregovori o izručenju ili trajnom azilu…
DAMIR ŠARAC/SLOBODNA DALMACIJA

1 comment

  1. Marija Perkovi8c

    Ako netko nije pročitao ,takodjer u slobodnoj Dalmaciji,policajci koji su izvršili ovaj sramotni čin, su pripadnici tzv, KORNJAČA ,KOJI DOLAZE SA ISTOKA NAŠE ZEMLJE. E, PA ONDA NEMA NIKAKVOG ČUĐENJA,

Odgovori

Skip to content