KAKO ODLAŽEMO, A KAKO BISMO MOGLI ODLAGATI OTPAD

Iz emisije “Eko zona” 17.6.2015. izdvajamo dio koji se čini važnim i poučnim. Možda, nakon članka, poželite istu pogledati, što vam toplo preporučam.

LOŠ PRIMJER – KAKO NE BI SMJELO BITI

U Ježdovečkoj šumi, u neposrednoj okolici Zagreba, na površini veličine 500 puta 2000 m, već petnaest godina ilegalno se odlaže otpad nepoznatog ali opasnog sadržaja. Ima tu građevinskog otpada, ali i plastike, ulja, antifriza i raznog otpada. A to je područje prirodna rezerva zagrebačkog vodocrpilišta. Neposredno mu gravitira 1800 stanovnika od kojih se gradskim vodovodom koristi njih 80%. Ostali koriste bunare koji su na približnoj dubini od 80 m. Na istoj dubini je i navedeno ilegalno odlagalište otpada koji se odlaže u prirodnim, ali i iskopanim jamama. Kamioni s otpadom prolaze kroz dvorište Hidroelektre, rampu nitko ne spušta jer isti put koriste i stanovnici tog područja.

Inspekcije djeluju, ali rezultati su porazni. Primjerice, u jednom je slučaju Općinski sud 31.03.2014. g. kaznio počinitelja s četiri mjeseca zatvora, što je odmah zamijenjeno jednom godinom uvjetne kazne, a oduzeti su i strojevi. Ipak, imovinska korist nije oduzeta, pečati zabrane su skinuti, strojevi su vraćeni i sve se nastavlja na isti način.

Na žalost, ovo nije izdvojen slučaj, ovo je pravilo ponašanja. Nitko ne zna koliko je ovakvih ilegalnih odlagališta, ali svi znamo da ih je puno.

DOBAR PRIMJER – KAKO BI TREBALO BITI

U Donjem Međimurju grad Prelog i šest općina s ukupno 25.000 stanovnika uspijeva selektirati otpad već na kućnom pragu s dvije kante i pet vreća. Sa samo četiri milijuna kuna napravili su reciklažno dvorište i već su postigli da je blizu polovice otpada korisni otpad. Korist je višestruka, za sirovine i energiju, zatim ekološka korist, ali ne treba zanemariti socijalnu kategoriju, novozaposlene koji svoju plaću zarađuju korisnije i od mnogih drugih, na opće dobro.

I što zaključiti?

Izgleda da nam i ne treba putovati u inozemstvo da bismo naučili kako postupati s otpadom (najčešće nakon takvih izleta doma nema nikakvih promjena). Mnogi sada dolaze u Međimurje učiti na njihovom iskustvu. Nadajmo se, da će u ponašanju glede prikupljanja otpada, slijediti promjene diljem Lijepe Naše.

Ovdje možete pogledati cijelju emisiju. 

G. Adam & Kornelij/HUB

Odgovori

Skip to content