Hodak: Ako smo pravna država tjednik Novosti mora biti procesuiran

Nigdje na svijetu se ne tolerira njihova ideja kako bi sloboda govora bila iznad zakona, ona je moguća samo u okviru zakona, osim ukoliko smo pravno retardirana država

Povodom slučaja možebitnog izvrgavanja ruglu hrvatske Lijepe naše u tjedniku Novosti, koji je objavio satiru hrvatske himne, podiglo se mnogo prašine, a Hrvatsko novinarsko društvo stalo je u obranu slobode izražavanja. Za komentar smo zamolili uglednog odvjetnika Zvonimira Hodaka.

“Nema se ovdje mnogo za komentirati. Postoji nešto što se zove Kazneni zakon RH, nisam siguran, ali mislim da je član 349, u kojem se govori o sankcijama za porugu hrvatske himne, simbola, zastave i sličnoga. To bi značilo da su Novosti, njihov glavni urednik, ali i tekstopisac načinili kazneno djelo”, rekao je Hodak.

“To se kazneno djelo goni prema službenoj dužnosti, tako da bi policija i DORH na to morali promptno reagirati čim se za to dozna. Pitanje je jednostavno, ako smo pravna država”, objašnjava Hodak.

“Nigdje na svijetu se ne tolerira njihova ideja kako bi sloboda govora bila iznad zakona, ona je moguća samo u okviru zakona, osim ukoliko smo pravno retardirana država”, zaključuje Hodak.

Podsjetimo, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u ponedjeljak da svatko ima pravo biti uvrijeđen komentarom tjednika “Novosti” koji izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV), u kojem je satirično izmijenjen tekst hrvatske himne, pa i tužiti autora ili nakladnika, ali i istaknulo da su satirički komentari legitiman oblik slobode govora.

“Sloboda izražavanja ne odnosi se, naime, samo na informacije i komentare što se blagonaklono primaju i nisu škodljivi, već i na one koji šokiraju, vrijeđaju, uznemiravaju državu ili dio populacije. Kako je rekao Europski sud za ljudska prava u predmetu Handyside protiv Velike Britanije, to zahtijevaju pluralizam, snošljivost i otvorenost mišljenja, bez kojih nema demokratskog društva”, poručio Leković.

Izvor: direktno.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content