Lošo: Zna se gdje se slavi Oluja; Tabak: Ovakav mimohod nije viđen dugo

Nažalost, Hrvatska vojska je izašla iz fokusa javnosti u koji samo ponekad kapne kad treba slagati vreće ili gasiti vatru, a to su svakoj vojsci samo rubne aktivnosti, tvrdi Tabak

U povodu proslave Oluje, barem dijela koji se odnosi na Zagreb, kontaktirali smo dva vojna analitičara koji su nam dali svoje mišljenje oko vojnog mimohoda.

Najava MORH-a o VIP uzvanicima je navodno još otvorena, ali i ovakva je kvantni pomak – jer do sada na naše proslave VRO “Oluja” nije dolazio nitko od međunarodnih predstavnika, tvrdi analitičar portal obris.org Igor Tabak.

“Činjenica je, neki su naši dužnosnici najavljivali više. Njihov bi optimizam imao osnova da je međunarodna situacija mirnija, te da cijela priredba nije pripremana na brzinu. Hrvatska se priprema, u najboljem slučaju, tri mjeseca, dok se većinu velikih priredbi ovoga tipa pod normalno priprema i po godinu dana. Dakle, ovaj naš mimohod je iznimno brzo dogotovljen, što nije problem za vojsku i sudionike iz raznih profesionalnih služi, ali je mnogo veći problem kada treba uskladiti strance i međunarodni protokol”, tvrdi Tabak.

Dodaje da je bio na dobrom dijelu proba, među ostalim i na ova zadnja dva dana u kompletu.

“Prva stvar koja je svima jasna – ovako što nije viđeno jako dugo, ovo je događanje bez presedana u posljednja dva desetljeća. Kontekst i sastav su ponešto drugačiji nego prije 20 godina. Više je civila, a i sam izbor opreme je takav da tu nema mjesta nekakvim ratnim varkama tipa S300. Ovo je sve oprema koja se može viđati u uporabi, ukoliko čovjek pažljivije prati djelovanje vojnog sustava RH”.

Oprema nove generacije

Ovdje imamo, nastavlja, predstavljenu opremu nove generacije.

“To se najbolje može vidjeti ukoliko usporedimo opremu ešalona branitelja s početka mimohoda i opremu naše preostale prisutne profesionalne vojske. Jednako tako, Hrvatska s obzirom na krizu i dugogodišnju politiku (više rezanje, a manje održavanja obrambenog sustava), ima i podosta starih stvari, ali je na mimohodu vidljivo što je nabavljeno novo. Možemo diskutirati o prilagođenosti opreme za neke terene, no za promjenu imamo nešto, a ne da se tek bavimo pričama kako ćemo modernizirati, a da u stvarnosti nismo nabavljali baš ništa – kao što smo činili godinama”.

Kao primjer ističe sustav Panzerhaubitze 2000 koji je naš, plaćen i samo još ide na manju doradu, ugradnju hrvatskog softvera i naših sustava veze.

“Sama činjenica da ih imamo, od strateškog je značenja jer je to sustav izuzetne vatrene moći, prvi u svojoj kategoriji. Nakon dosta godina da se samo smanjivalo i rezalo (čak i kontra vlastitih strateških dokumenata) zadnjih nekoliko godina jasno dolazi na vidjelo da MORH posluje racionalnije od prosjeka ostatka hrvatske državne uprave, te je temeljem ušteda počeo i stvarno investirati u modernizaciju. Ja ne znam je li Hrvatska u zadnjih desetak godina imala toliko operativnih MIG-ova. Mi trenutno imamo aktivnu eskadrilu vlastitih borbenih aviona. Pristižu nam zadnji elementi oprema za Patrije, remontirani su helikopteri. Prije nekoliko tjedana smo po prvi put uspješno ispalili i remontirane protubrodske projektile iz mobilnih lansera”, nastavlja analitičar.

“Mimohod je pokazivanje svega onoga što naša profesionalna vojska danas ima i zna, i to u situaciji kad takve teme više za većinu stanovništva nisu bliske, kad živimo u društvu opsjednutom temama branitelja i Hrvatske vojske kakva je ona bila prije 20 godina. Nažalost, Hrvatska vojska je izašla iz fokusa javnosti u koji samo ponekad kapne kad treba slagati vreće ili gasiti vatru, a to su svakoj vojsci samo rubne aktivnosti – koje se također mogu zorno vidjeti na svečanome mimohodu u Zagrebu 4. kolovoza”, zaključio je Igor Tabak.

Admiral Domazet-Lošo: To je samo kazališna predstava

Mimohodu se protivi admiral u mirovini Davor Domazet-Lošo, koji smatra da oko Oluje ne bi trebalo organizirati ovakve manifestacije.

“Parada je samo kazališna vojna predstava. Ona je u funkciji Milanovića kako ne bi bilo branitelja i da spriječi predsjednicu da dođe do izražaja. Zna se gdje je središte Oluje”, rekao nam je admiral.

Za obljetnicu Oluje se, kako tvrdi, ne bi trebale izvoditi predstave.

“Mimohodi se ne izvode na tako nešto, to je Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Kome se trebamo zahvaliti, pa Bogu i braniteljima, a oni to žele spriječiti. Zato danas nisam tamo, ali sutra sam u Kninu. Tamo je zahvala, iako su htjeli spriječiti da predsjednica govori u Kninu”, zaključio je razgovor za direktno.hr admiral Domazet-Lošo.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content