Hrvatska je više puta markirana kao potencijalna meta terorista

Upozoravao sam 1995. da bi Hrvatska oslonjena na ostale savezničke službe trebala napraviti popis koji su došli i otišli iz BiH, koji su se radikalizirali, koji su promijenili ime i koji su naknadno upisani u knjige rođenih, rekao je Kalinić

Stručnjak za sigurnost Pavle Kalinić za direktno.hr prokomentirao je sinoćnji napad u Sarajevu i povukao paralele s Hrvatskom.

“Što s tiče nesretnog odnosa Hrvatske i BiH koji traje 20 godina, upozoravao sam 1995. da bi Hrvatska oslonjena na ostale savezničke službe trebala napraviti popis onih koji su došli i otišli iz BiH, koji su se radikalizirali, koji su promijenili ime i koji su naknadno upisani u knjige rođenih. Neke su službe to radile, za hrvatske ne znam”, rekao je Kalinić.

Na naš upit što ovaj napad znači za Hrvatsku, rekao je da je Hrvatska više puta markirana kao potencijalna meta.

“Znate da smo imali napad u Rijeci ’95., bilo je mrtvih (sam napadač op.a.), ranjenih, to je bilo nesmotreno uhićenje Talaata Fouada Qasima. Ako su ga svi drugi propustili Hrvatska je trebala učiniti isto. Problem je što je Hrvatska članica Europske unije, NATO-a, imamo mirovne misije na raznim pozivima u svijetu uključujući i Afganistan, a sudjelovali smo i u ratu u BiH, bez obzira kako tko gledao na to”, dodao je Kalinić.

Ne vjeruje da je napad u Sarajevu bio okidač nakon napada u Parizu.

“To ima pretpovijest, svaka posljedica ima svoj uzrok, a ovo što se događa, postoji od raspada Osmanskog carstva. Tu su i interesne sfere, imate vrijeme kolonijalizma, postkolonijalizma, iza svega toga je naftni i plinski interes, ništa od toga se ne može zanemariti. SAD ima nešto ispod četiri posto svjetskog stanovništva, a koriste 26 posto nafte u svijetu. Mislim da je taj odnos dovoljan da do promjene neće doći. SAD neće dopustiti da netko drugi kontrolira naftna polja nakon što su na toj poziciji naslijedile Veliku Britaniju nakon Drugog svjetskog rata. Europa je dezintegrirana, postoji linija Pariz-Berlin, s druge strane Britanci su naslonjeni na SAD. Francuska i Njemača unutar su EU, kao i Velika Britanija, ali izvan eura. Neke nove članice poput Poljske bazično su oslonjene na London i Washington, a nikako na Pariz i Berlin”, dodao je.

Prema tome, nastavio je, jasno je da su tu u igri razne struje i da će se situacija dodatno zakomplicirati.

“Oni koji su pokrenuli rat, moraju očekivati da će im se rat kad-tad vratiti”, zaključio je Pavle Kalinić razgovor za direktno.hr.

Podsjetimo, nakon ubojstva dvojice pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine počinjenog u srijedu u kasnim večernjim satima sazvana je izvanredna sjednica Zajedničkog stožera OS BiH i rukovodećih ljudi državnog ministarstva obrane, a doministar obrane Boris Jerinić izjavio je kako se čini da je ovaj napad bio teroristički čin. Danas je zamjenik ministra obrane Emir Suljagić to potvrdio.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content