POVJESNIČARI: Mješovita komisija treba rastumačiti samo povijesni kontekst oko kardinala Stepinca

Početak rada mješovite komisije Katoličke i Srpske pravoslavne crkve o nastavku postupka kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca, sasvim očekivano, postao je tema akademskih rasprava s hrvatske i srpske strane.

O zaključcima sastanka i daljnjem radu Komisije govorilo se u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija govorili su akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i prof. dr. Emilio Marin, prorektor za međunarodnu suradnju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

-Osnivanje ove Komisije je malo iznenađujuće. Papa Franjo je iznenadio ovim potezom, to je presedan. U povijesti imate uvijek činjenice, ali i različite interpretacije – povjesničari i stručnjaci imaju različite interpretacije. Neuključivanje povjesničara sa srpske strane je poruka – na koji način oni gledaju na cijelu situaciju, smatra akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Naglasio je da je kardinal Stepinac bio čovjek koji se opirao četirima totalitarnim režimima, da je simbol neslomljivosti i kao takav prerasta u figuru nacionalnog simbola.

-Vjerujem da će Komisija doći do nekoga suglasja, pitanje je dojma ili percepcije, interpretacije vremena. Vrijeme u kojem je djelovao Stepinac bilo je potpuno drugačije, mogla bi se iskristalizirati i činjenica da je Stepinac bio jedini koji je u okupiranoj Europi ustao protiv rasnih zakona – ocijenio je akademik Kusić.

Prof. dr. Emilio Marin, prorektor za međunarodnu suradnju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu, smatra kako je ključno rastumačiti povijesni kontekst.

-Komisija treba rastumačiti samo taj povijesni kontekst, ovo je sada unutarcrkveni događaj, delegacije su delegirane od crkava, to nije političko tijelo. Za nadati se je da će biskupi i episkopi nadahnuti vjerom ići tragom istine i da će istina pobijediti da bi se uloga kardinala Stepinca priznala i da bi nestala jedna neosnovana mržnja. Ako to bude rezultat Komisije, bili bismo zahvalni inicijativi pape Franje – istaknuo je prof. Marin.

Srpski povjesničari: Za neke bi ovo bio put ka rehabilitaciji i samog Ante Pavelića

Sasvim drugačija gledišta na ovu temu imaju dvojica srpskih povjesničara sa beogradskog Instituta za suvremenu povijest koji povijesne činjenice i dalje isčitavaju u kontekstu Magnum crimena.

Bez obzira što Srpska pravoslavna crkva u rad mješovite komisije nije uključila povjesničare, srbijanski povjesničar Milan Koljanin, suradnik Instituta za suvremenu povijest, drži da je neophodno otvoriti važne arhive kako bi se stekli uvjeti za nepristran i objektivan rad.

-To bi bio radikalan pomak u saznanjima o ulozi Rimokatoličke crkve, pape Pija XII i samog Stepinca u Drugom svjetskom ratu. Ono što se događalo na teritoriju NDH bez presedana je u suvremenoj povijesti. To je nešto u čemu su Rimokatolička crkva u Hrvatskoj i Stepinac imali značajnu ulogu. Tih činjenica svjestan je i sam Vatikan i papa Franjo – izjavio je Koljanin za portal ruske vlade “Sputnjik” u Srbiji.

Vjeruje kako bi bilo dobro da se za srpske i međunarodne istraživače otvore i fondovi Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu, čija bi građa, kako kaže, “mogla bolje osvijetliti ulogu Rimokatoličke crkve i Stepinca tijekom Drugog svjetskog rata”.

-Nažalost, pitanje je da li je tako nešto moguće, jer je kanonizacija Stepinca u samoj Hrvatskoj podignuta na razinu najvišeg državnog interesa. To je za njih stvar identiteta. Za neke bi ovo bio put ka rehabilitaciji i samog Ante Pavelića, koji je bio vrhovni poglavar te države. Govorim o ekstremnim stavovima dijela hrvatske javnosti – istaknuo je Koljanin.

Povjesničar Srđan Cvetković, također suradnik Instituta za suvremenu povijest, od rada mješovite komisije ne očekuje mnogo.

-Vjerujem da je ideja ove komisije da se prevladaju različita viđenja i da se na neki način progleda kroz prste, da se na prešutni način dozvoli kanonizacija Stepinca, odnosno da se Srpska pravoslavna crkva privoli na taj čin – navodi Cvetković, bez obzira što SPC niti na kakav način ne može sudjelovati u procesu kanonizacije u katoličkoj crkvi.

Podsjetimo, dvodnevni sastanak mješovite komisije Katoličke i Srpske pravoslavne crkve o nastavku postupka kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca završio je u srijedu, a predviđen je niz zasjedanja koja će se održati u roku od 12 mjeseci. Iduće zasjedanje povjerenstva održat će se od 17. do 18. listopada u Zagrebu.

Kako je objavio Vatikanski radio, zaključci povjerenstva neće utjecati na Stepinčevu kanonizaciju, koja je u isključivoj nadležnosti Svete Stolice.

R.H./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content