HDZ neće zabraniti pobačaj, osim u jednom slučaju

REGULIRAT ĆE SE PRAVO LIJEČNIKA NA PRIZIV SAVJESTI – Zakonskim promjenama osigurat će se psihološka potpora ženama koje se odluče na pobačaj, ali i regulirati pravo liječnika na priziv savjesti

“Pobačaj na zahtjev ne treba zabraniti jer se ova nepoželjna pojava ne može smanjiti zabranom, nego edukacijom. Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. potrebno je osuvremeniti i regulirati pravne praznine u vezi s pobačajem koje trenutačno postoje, poput osiguravanja psihološke potpore ženi, zabrane pobačaja u svrhu odabira spola i prava na priziv savjesti.”

Nije prioritet

Odgovor je to, piše Večernji list, koji smo dobili iz HDZ-a na pitanje o stajalištu HDZ-a o pobačaju, odnosno o tome imaju li namjeru taj zakon mijenjati. 

“Svaki čovjek ima svoje neotuđivo dostojanstvo te pravo na život, u skladu s člankom 21. Ustava Republike Hrvatske. Život ljudskog bića započinje začećem”, stoji također u odgovoru HDZ-a. U HDZ-u nisu željeli detaljnije govoriti o navedenim intervencijama uz objašnjenje da trenutačno to nije prioritet.

HDZ je i ranije imao nekoliko pokušaja uvođenja obveznog savjetovanja za žene koje zatraže pobačaj. U svom su programu 2014. godine imali zakonsku obvezu pripreme žene u toj situaciji, i to s liječnikom, psihologom, socijalnim radnikom i svećenikom. Prof. Ante Ćorušić tada je objašnjavao da na razgovor s duhovnikom neće morati žene koje nisu vjernice. Svojedobno je sličnu inicijativu imao i dr. Andrija Hebrang.

Na koji bi se način točno uvela zabrane pobačaja u svrhu odabira spola, nitko od liječnika s kojima smo razgovarali nije htio kalkulirati.

– To se događa u nekim drugim kulturama, ali ne i kod nas – kaže prof. Milan Kujundžić, kako se priča, najizgledniji kandidat za novog ministra zdravlja. Ono na što neki ginekolozi upozoravaju jest da je prenatalnom analizom majčine krvi moguće utvrditi spol fetusa ranije nego što je to u većini slučajeva moguće ultrazvukom. Mnogi parovi nakon začeća zatraže kromosomsku sliku djeteta kako bi bili sigurni da nema genetskih bolesti, a fetalni DNK iz krvi majke neinvazivan je zahvat i kao takav prihvatljiviji od amniocenteze. Praksa je DNK laboratorija da spol djeteta ne utvrđuje prije 14. tjedna trudnoće, odnosno kada je već prošao zakonski rok od deset tjedana u kojem je moguć pobačaj na zahtjev. “Na to nas navode etički razlozi – saznanje o spolu ne može biti motivator za prekid trudnoće”, objašnjenje je s web stranice jednog DNK laboratorija, prenosi Večernji list.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content