Hrvoje Kegalj na hodočašću od 840 kilometara pomagao invalidu

Hrvoje i ekipa pomažu Juanu u invalidskim kolicima na hodočašću u Santiago de Compostela

Osobe s cerebralnom paralizom, čak i kada su u invalidskim kolicima, mogu sve, za njih nema limita ni u glavi, ni u srcu ni u tijelu – objašnjava nam naš sugrađanin Hrvoje Kegalj, koji nije puno razmišljao kada je dobio priliku da na 840 kilometara dugom hodočašću do španjolskog svetišta Santiago de Compostela, gdje se pješači tjednima, za suputnike prihvati dvojicu Španjolaca.

Postao je tako dio “Camino sin limites”, odnosno putovanja bez prepreka, projekta 25-godišnjeg Olivera i Juana Luisa Marfila, njegova pet godina mlađeg brata. Juan Luis boluje od cerebralne paralize, te je od rođenja u invalidskim kolicima, pa Hrvoje svoje hodočašće dobrim dijelom provodi gurajući svog suputnika po zahtjevnim terenima. To iskustvo ga je toliko dirnulo da se javio “Slobodnoj”, želeći sa svima podijeliti njihovu priču.

– Juan Luis rodio se kao zdravo dijete. Nakon dva sata doživio je kliničku smrt, a liječnici su ga velikim naporima uspjeli vratiti u život, no ostala su oštećenja na mozgu koja su uzrokovala cerebralnu paralizu i 96-postotnu invalidnost. Moj prijatelj pohađa školu prilagođenu njegovim potrebama, bavi se boćanjem i slalomom u kolicima, a triput je bio prvak Španjolske u boćanju u svojoj kategoriji – priča Hrvoje koji se braći Marfil pridružio četvrti dan hodočašća, zajedno s Kikom i Neusom, parom iz Barcelone.camino2

– Nailazimo na strme uspone i spuštanja, i sve to s Juanom Luisom u kolicima. Ponekad je zbilja teško, što zbog kamenitog i neravnog terena, što zbog uspona, što zbog vrućine. Pomaže nam njihova majka Ana koja kombijem prije nas dolazi u prenoćišta i rezervira nam krevete za spavanje i priprema toplu večeru. Luis ne može govoriti, samo odgovara na jednostavna pitanja, no odlično se razumijemo. On govori španjolski, ja engleski i uvijek točno znam njegove potrebe – svjedoči Hrvoje.

Njih petero ostali su sada nerazdvojna ekipa, te nakon Španjolske stižu u Hrvatsku. Planiraju istražiti mjesta i otoke Dalmacije, te se nadaju pokrenuti sličan projekt i animirati ostale osobe s posebnim potrebama da im se priključe.

PIŠE TIHANA MAROVIĆ/MISIJA

Odgovori

Skip to content