PRIPREMA ZA ‘FALSE FLAG’ U SIRIJI?! Američki zrakoplovi s ruskim oznakama

Snimke američkih F/A-18 Horneta snimljene ovih dana u Kanadi potakle su teorije zavjera na internetu. Dok jedni misle da se radi tek o uobičajenoj praksi da se za potrebe vojne vježbe dio aviona preboji u boje neprijatelja, dio smatra da bi tu moglo biti i nečeg drugog. Naime, shema u koju su obojeni američki avioni odgovara onoj koju Rusi koriste u Siriji, gdje se bore kao saveznici vlade predsjednika Asada protiv ISIL-a i američkih saveznika, pobunjenika iz Al Nusre (Al Quaide).

“SAD boji svoje F/A-18 u shemu boja koju koriste ruski avioni u Siriji. Standardna vježba, no neovisno o tome zanimljivo”, napisao je kanadski novinar Christian Borys, koji je fotografije i snimio, na svom tweeteru. On je radio za Vice, The Guardian, Macleans i druge medije, uglavnom lijevoliberalne i proameričke provenijencije, a izvješćivao je iz Ukrajine.

Standardna vježba? Moguće, no brojni su odmah posumnjali da se tu radi o nečem drugom – o pripremi “false flag” operacije u Siriji. Točnije, o tome da bi američki avioni, lovci-bombarderi u sastavu marinaca, mogli bombardirati civilne ciljeve u Siriji i za to optužiti Ruse. Nije ni to tako daleko od pameti kao neke teorije zavjera, kad se zna da američki i proamerički mediji sustavno plasiraju dezinformacije o ruskom djelovanju u Siriji, uglavnom se pozivajući na “sirijskim opservatorij za ljudska prava” smješten u Coventryju, Engleska, koji sa Sirijom kao takvom nema nikakve veze ali ima s obavještajnim službama Velike Britanije i SAD, i zapravo je tvornica laži.cuhl6l4wiaakzay-660x413

I dok jedni kažu “vjerojatno ćemo vidjeti te prefarbane F/A-18 na vijestima u jednom trenutku, uz naslov “Ruski avioni gađaju sirijske civile”, drugi kažu da se radi o redovnoj praksi i vježbi, i da nije tako lako zamijeniti ruski za američki avion. No, zanimljivo je ipak da su avioni koji su osvanuli u ruskim bojama obojani ne u bilo koju shemu koju Rusi koriste, nego baš u onu koju koriste u Siriji, i da se radi baš o avionima F-18 A, koji frapantno sliče na ruske dvomotorne Sukhoije SU-35 i SU-34 koje oni koriste u Siriji za bombardiranje položaja Al Quaide i ISIL-a. Na video snimkama iz veće daljine ih laiku nije lako razlikovati.

Obje strane imaju dugu povijest “fasle flag” operacija: najpoznatija s ruske strane je bila ona iz vremena Staljina, kad je ruska vojska pobila desetke tisuća zarobljenih poljskih časnika i vojnika u Katynskoj šumi i natovarila to Hitleru, što je otkriveno desetljećima kasnije. Zapadu su takve stvari praktički trademark: u travnju 1961, grupa kubanskih izbjeglica je poletjela iz Nikaragve u skvadronu američkih B-26 bombardera prebojanih da bi izgledali kao ukradeni kubanski avioni, i izvela napad na kubanske aerodrome. Brojni Irci i danas smatraju da Dublin u siječnju 1941. nije bombardirala Luftwafe – jer je Irska bila neutralna i namjeravala to i ostati do bombardiranja – već britanci, kako bi Irska ušla u rat na strani saveznika. Nijemci su demantirali da su oni izveli napad, ali Hitleru ionako nitko nije vjerovao nakon što je osvojio cijelu kontinentalnu Europu.

A i laži o tome što se dogodilo u zaljevu Tonkin su koštale života 3 milijuna Vijetnamaca, uglavnom civila. Tamo su se 1964. dogodila dva incidenta za koje je okrivljen Sjeverni Vijetnam, nakon kojih je Kongres izglasao zakon kojim je predsjedniku Lyndonu B. Johnsonu dao ovlasti da proglasi rat protiv Sjevernog Vijetnama, što je on i uradio. Problem je što su izvješća o oba incidenta bila lažna, i to po svoj prilici namjerno isfabricirana. Robret McNamara je kasnije, u dokumentarcu “Magla rata” iz 2003., priznao da se napad od 4. kolovoza uopće nije niti dogodio, a onaj dva dana ranije se sveo na to da je američki brod pogođen jednim metkom – zalutalim, slučajnim, ili jednostavno fabriciranim, nakon čega je ispalio 300 granata na Vijetnamce, uz veći broj mrtvih (na američkoj strani u “bici” nitko nije ozlijeđen). A tu je i rušenje iranskog Airbusa na letu 655 u kom je poginulo 260 iranskih civila, od strane američkog broda Vincennes, u iranskom zračnom prostoru i raketom ispaljenom iz iranskih teritorijalnih voda u kojima se tada taj brod nalazio. Zapovjednik je navodno greškom Airbus na redovnom letu zamijenio za F-14… a za incident se SAD nisu nikad službeno niti ispričale Iranu.

Nakon svega, ne treba niti čuditi da teorije zavjera u ovakvim slučajevima niču kao gljive nakon kiše. Agresivna politika SAD zadnjih godina potiče nepovjerenje, i tome se nitko ne treba čuditi.

Autor: Marcel Holjevac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content