Pet važnih činjenica koje trebate znati o Republici Srpskoj

Foto: fah

Republika Srpska jedan je od dva entiteta Bosne i Hercegovine, pored Federacije Bosne i Hercegovine, a prostire se na 49 posto površine zemlje.

1. Osnovana je 9. siječnja 1992. godine kao Republika srpskog naroda BiH, odlukom Skupštine srpskog naroda u BiH, kao reakcija srpskoga naroda na odluku o neovisnosti SR BiH od SFR Jugoslavije, koju su izglasali muslimani i Hrvati. Stanovništvo Republike Srpske pretežno čine Srbi.

2. Nakon potpisivanja Daytonskoga sporazuma 1995. godine, Republika Srpska je proglašena jednim od dva entiteta BiH (pored Federacije Bosne i Hercegovine) i zauzima 48 posto njezinog područja. Narodna skupština Republike Srpske vrši ustavotvornu i zakonodavnu vlast, i čine je 83 zastupnika koji se biraju na izborima svake četvrte godine. Vlada Republike Srpske vrši izvršnu vlast. Predsjednik Republike Srpske se bira na neposrednim izborima svake četvrte godine. Razine vlasti su općina, odnosno grad, i republika.

3. Ratni zločinac Radovan Karadžić bio je prvi predsjednik Republike Srpske – od 7. travnja 1992. do 19. srpnja 1996. “Izvršiti potpuno fizičko odvajanje Srebrenice od Žepe, time spriječiti komunikaciju između ovih enklava. Svakodnevnim planskim i osmišljenim borbenim aktivnostima stvoriti uvjete totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperspektivnosti daljnjeg opstanka i života mještana u Srebrenici”, rekao je Karadžić za Direktivu broj 7., 8. ožujka 1995.

Podsjećamo, tog istog Karadžića je 24. ožujka 2016. godine Haaški sud osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina. Nakon smrti Slobodana Miloševića, Karadžić predstavlja najviše rangiranog političara optuženog i osuđenog pred Tribunalom. Kriv je za progon kao zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubojstva, ubojstvo kao kršenje zakona ratovanja, deportaciju, nehumana djela i prisilno premještanje, širenje terora, protupravne napade na civile te uzimanje talaca kao kršenje zakona

4. Popis stanovništva iz 2013., prvi nakon 1991. godine, donosi da je u Republici Srpskoj srpsko stanovništvo najbrojnije – s 81,51 posto. Druga dva konstitutivna naroda u RS-u su prisutna u znatno manjem broju. Tako u tom entitetu živi 2,41 posto Hrvata i 13,99 posto Bošnjaka. Što bi značilo da ondje živi 1 001 299 Srba, 171 839 Bošnjaka i 29 645 Hrvata. Usporedbe radi, na području Republike Srpske prije rata 1991. godine bilo je 152.856 katolika Hrvata. Sami možete prosuditi koliko je protjeranih Hrvata s tog područja.

Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica upozorio je da su općenito bosanskohercegovački Hrvati od formalno konstitutivnog naroda u BiH, postali ‘samo manjina’ u očima vrlo utjecajnih političkih predstavnika.

Dodao je da hrvatskoga naroda de facto nema u pola Bosne i Hercegovine osim, kako je rekao, “jednog staračkog doma, a to je Republika Srpska gdje Hrvati nisu ni nacionalna manjina, ali se unatoč tome još uvijek ne predaju”.

Podsjetimo, Republika Srpska neće priznati rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine ako se u stalne stanovnike bude računale i 196 tisuća državljana BiH koji nisu trajno riješili pitanje povratka u zemlju, odlučio je parlament Republike Srpske. Ako službeno Sarajevo bude ustrajalo na popisu kakav je predložen, Republika Srpska provest će svoj popis stanovništva koji će na njezinu teritoriju jedini biti mjerodavan.

5. U rujnu ove godine građani Republike Srpske u BiH na referendumu su odgovarali na pitanje:”Podržavate li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan Republike Srpske?”.

Na referendumu koji je održan na području bosanskohercegovačkog entiteta RS glasovalo je 55,75 posto registriranih birača, a odgovor “da” na postavljeno referendumsko pitanje dalo je njih 99,81 posto, objavilo je entitetsko povjerenstvo za provedbu referenduma.

“Sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država. RS je u Daytonski mirovni sporazum i BiH unela svoj teritorij, efektivnu vlast i narod koji je htio Republiku. To su kriteriji za državu”, rekao je Dodik komentirajući rezultate ovog protuustavnog referenduma.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content