RIJEČ STRUČNJAKA O JUČERAŠNJEM POTRESU: Kad se Afrika gura pod Europu

Infografika: Boško Vestić

– Dalmacija i ostatak hrvatskog priobalja seizmički je vrlo aktivno područje. Ovakvih potresa, pa i onih jačih, bit će i ubuduće, no o tome kada će se dogoditi, apsolutno se ne može govoriti. Potres se ne može predvidjeti, nema nikakvih pravila o tome kada će se dogoditi i na koji način. Često nakon većeg potresa ima manjih podrhtavanja, tzv. afteršokova, no ni to ne mora biti pravilo – riječi su mr. sc. Ines Ivančić, dežurne seizmologinje u Seizmološkoj službi Hrvatske.

Ako vas je, dakle, uplašilo zadnje podrhtavanje, nije neka utjeha, ali evo nekoliko podataka o tome gdje je točno počelo i koliko je jako bilo.

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom u podmorju kod Splita u 13.56, podaci su ove službe. Magnituda potresa bila je 4,6 stupnjeva po Richteru, a intenzitet u epicentru bio je 6 stupnjeva po Mercalli-Cancani-Siebergovoj ljestvici.

Još točnija lokacija je, po stranici EMSC, ispred Čiova, odnosno Slatina na Čiovu, tj. osam kilometara zapadno od Splita i kilometar istočno od Slatina, na dubini od 10 kilometara. Oni su izmjerili 4,8 stupnjeva po Richteru.

Ako ga usporedimo s nekim prijašnjim potresima koji su znali izazvati veće štete ili čak i gubitak ljudskih života, može se reći da je jučerašnji potres bio ispod te fatalne granice. Poznati potres koji je razorio Dubrovnik 1667. godine, pojašnjava seizmologinja Ivančić, procjenjuje se, po štetama i opisima očevidaca i po ljudskim žrtvama, na oko sedam, do sedam i pol stupnjeva po Richterovoj ljestvici.

– Potres 1880. u Zagrebu bio je 6,2 stupnja po Richterovoj ljestvici, a u Stonu 1996. godine je iznosio šest stupnjeva po istoj ljestvici – kaže seizmologinja.

– Podrhtavanja u našem priobalju su tektonskog podrijetla. Posljedica su toga što se afrička tektonska ploča podvlači pod europsku ploču, dolazi do napetosti i, na koncu, do pucanja. To je slično kao kod naranče ili kod jajeta kada pukne dio kore, a ta se pukotina dalje šiti po ostatku kore. Što će se dalje događati, ne može se nikada predvidjeti. Jednostavno, pravila kada su potresi u pitanju nema – zaključuje seizmologinja.

Sve se drma

Dvije su ljestvice kojima se mjeri potres. Po prvoj, Richterovoj, mjeri se seizmička energija proizišla iz potresa. Ima 10 stupnjeva, s tim da potres desetog stupnja nikad nije zabilježen.
Ovaj zadnji u Splitu bio je po toj ljestvici lagani potres u kojem bude, službena je definicija, “osjetnih drmanja pokućstva, zvukova trešnje, rijetkih značajnijih oštećenja”. Godišnje ih bude oko 6200.
Mercalli-Cancani-Siebergova ljestvica mjeri štete počinjene potresom. Po ovoj je ljestvici riječ o stupnju šest, odnosno jakom potresu u kojem “slike padaju sa zida, ormari se pomiču i prevrću, ljudi bježe na ulicu”.

Semafor

13.56
vrijeme potresa
4,6
stupnjeva magnitude po Richteru
6
intenzitet u epicentru po Mercalliju
10
kilometara – epicentar duboko pod morem
1
kilometar istočno od Slatina na Čiovu
8
kilometara zapadno od Splita

Izvor: Slobodna Dalmacija

1 comment

  1. vadlja branko dipl ing građDokazano je da su tako izvedene zgrade

    Hrvatska je preko 80 posto u trusnom području. Seizmolozi godinama upozoravaju, da je Zagreb u Europi najugroženiji grad od potresa Prijeti mu potres 6,5 po Richteru kao 1880 godine. Sjeverni dio na padinama pun je klizišta, koja su se mnoga aktivirala radi nestručne gradnje, a južni ravni dio, do, i preko Save, ima podzemne vode, te mu uslijed potresa prijeti Likvefakcija, a to je sljegavanje tla, a radi toga urušavanje zgrada.
    To potvrđuje studija 2007god RGN fakulteta u Zagrebu” Pojava likvefakcije na području Zagreba, u prošlosti,i procjena mogućnosti ponovne pojave tijekom jačeg potresa., u kojoj je navedeno :Može se zaključiti da su savski nanosi na području Zagreba mladi, i prema geološkom kriteriju slabo zbijeni-rahli, što je jedan od osnovnih preduvjeta za pojavu “likvefakcije”.
    Ojačanje radi potresa kod zidanih zgrada su vertikalni seklaži Prema propisima za potres spoj zida sa vertikalnim serklažom mora se izvesti na zub .U Hrvatskoj, pa tako i u Zagrebu,ne poštuje se taj propis, pa se zidovi u spoju sa vertikalnim serklažom, završavaju ravno.

Odgovori

Skip to content